ГоловнаСуспільствоЖиття

Від УТ-1 вимагають вибачитися за глузування над українською мовою

Журналісти обурені дискримінаційними висловлюваннями російськомовних ведучих.

Від УТ-1 вимагають вибачитися за глузування над українською мовою
Фото: podrobnosti.ua

Журналісти та представники громадськості вимагають від керівництва Першого національного каналу збільшити квоту української мови в олімпійських ефірах, а також вибачитися за глузування з приводу української мови.

Про це йдеться у відкритому листі гендиректору Національної телекомпанії України Єгору Бенкендорфу.

Ініціаторами звернення стали журналісти видання "Україна молода" Дмитро Лиховий і Леся Шовкун. Усього під листом підписалися 137 представників громадськості.

Журналісти звертають увагу на дискримінаційні висловлювання російськомовних ведучих на рахунок української мови: "У наруги теж є свої апогеї. В коментуванні Олімпіади на Першому національному телеканалі таким стало запрошення в ефір російського ведучого Дмитра Волкова. 30 липня ввечері його запросили коментувати змагання плавців в Акватик-центрі, і пан Волков дозволив собі в прямому ефірі глузувати над українською мовою, назвавши її  "діалектом слов'янської мови". Це визначення різонуло слух мільйонів українських телеглядачів", - сказано в листі. Вони вказали, що при цьому ведучі трансляції навіть не спромоглися виправити Волкова або зробити йому зауваження.

На думку журналістів, з огляду на те, що НТКУ - державний канал і існує на кошти платників податків, він повинен з особливою ретельністю дотримуватися Конституції і мовного законодавства.

"Ми вважаємо порушенням своїх цивільних прав той факт, що в ефірі Першого національного у коментарі ХХХ літніх Олімпійських ігор українська - державна - мова перебуває на других ролях, тоді як російська - переважає", - йдеться в листі.

Як зазначають журналісти, під час змагань майже по кожному виду спорту, зокрема, тих, що транслюють у прайм-тайм, україномовного коментатора супроводжує російськомовний. Також мова програми Олімпійських пристрастей майже повністю російська, особливо у вечірніх слотах. "І якщо б іще російськомовні ведучі були професіоналами своєї справи, від яких неможливо відмовитися з міркувань професіоналізму або рейтингу. Але це зовсім не так. Ведення Олімпійських пристрастей - переважно мляве, інертне, низького професіоналізму. Перший національний обурює україномовну громадськість уже з самого початку Олімпіади-2012 - з церемонії відкриття, яку зі студії в Києві коментували четверо російськомовних ведучих і лише один україномовний", - висловили в листі своє обурення журналісти та активісти.

Саме тому вони вимагають від керівництва НТКУ змінити мовні співвідношення в коментуванні Олімпіади на користь української мови, забезпечити не менш ніж 75% квоту української мови в ефірах Олімпійських пристрастей зі Савіком Шустером. Також медійники вимагають, щоб НТКУ вибачилася перед українським суспільством за образу на його адресу, що прозвучала з вуст російського коментатора Дмитра Волкова, і вибачень від самого Волкова.

"Дискримінація української мови в олімпійському ефірі - образа патріотичних почуттів мільйонів українців", - сказано в листі.

У разі невиконання вимог журналісти залишають за собою право звернутися до суду.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram