ГоловнаСуспільствоЖиття

У Дніпропетровську пропонують чипувати бездомних тварин

У місті живе 60-70 тис. бездомних собак.

У Дніпропетровську пропонують чипувати бездомних тварин

Координатор програм ДГООЗЖ "Вірність" Юліана Кулюкіна зазначила, що чипування - це єдиний надійний спосіб фіксації тварин.

Про це вона заявила на прес-конференції в ІА "Міст-Дніпро".

"Стерилізація - це єдиний гуманний спосіб регулювання чисельності бездомних тварин. Після стерилізації собаки та коти повертаються у свою сферу існування, але вже не відтворюють потомство. Щоб фіксувати стерилізованих тварин, є кілька способів.

У Харкові, наприклад, стерилізованим тваринам відрізали шматочок вуха. Але це хворобливий і ненадійний спосіб. У Павлограді тваринам у вухо ставили кліпси. Але від них вухо теж гноїться. Чип за допомогою ін'єкції практично безболісно імплантується в загривок, і коли собаку зловлять, її можна просканувати і дізнатися про неї всю інформацію.

При масовій закупівлі такі чипи коштуватимуть від 30 грн. Вартість сканера стартує від 200 грн. Якби держава опікувалася цією проблемою, то через 5 років проблема безпритульних тварин була б неактуальною. Звичайно, на 100% бездомних тварин позбутися неможливо, але кардинально виправити ситуацію на краще можна з мінімальними бюджетними витратами.

Ми силами своєї організації за 4 роки стерилізували більше ніж 5 тис. собак, серед них близько 4,2 тис. бездомних. Але в Дніпропетровську, за нашими підрахунками, живе близько 60-70 тис. бездомних собак. Одна особина здатна за рік призвести близько 20 цуценят або кошенят. Їх труять, убивають, але проблема не вирішується", - сказала вона.

Як раніше повідомляли, в Миколаєві власників собак зобов'язали вживити тваринам електронні чипи.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram