ГоловнаСуспільствоЖиття

Європейський суд зобов'язав Україну відшкодувати українцеві 24 тис. євро за тортури в міліції

Судова тяганина з правоохоронцями тривала сім років.

Європейський суд зобов'язав Україну відшкодувати українцеві 24 тис. євро за тортури в міліції
Фото: runews.su

Європейський суд з прав людини зобов'язав Україну виплатити 20 тис. євро компенсації за моральний збиток і 4 144 євро компенсації витрат 42-річному Сергієві Алєксахіну за побиття та тортури, заподіяні у відділенні міліції.

Про це йдеться в повідомленні прес-служби суду.

Відповідне рішення суд ухвалив на засіданні.

Мешканець Харкова скаржився, що 14 квітня 1998 року на автобусній зупинці його заарештували за нібито бійку з іншими молодими людьми.

Його доправили у відділення міліції для допиту, де, за його словами, правоохоронці прикували його наручниками до стіни, бризкали сльозогінний газ в обличчя, штовхали і били по голові, шиї, грудній клітці і спині.

Наступного дня харків'янина випустили, проте його госпіталізували і протягом місяця лікували від різних травм тіла, струсу мозку та перелому кістки в ділянці шиї.

У своїй скарзі до Європейського суду українець зазначав, що він зазнав невиправданого застосування сили, що можна прирівняти до тортур, і що внаслідок подальшої 7-річної судової тяганини з міліціонером суд виніс м'яке рішення.

Також у скарзі повідомлено, що суд за цивільним позовом харків'янина ухвалив рішення про компенсацію йому 7 600 євро.

Європейський суд визнав порушення статті 3 конвенції (заборона тортур і нелюдського або такого, що принижує гідність, поводження).

Як раніше повідомляли, за рік мільйон українців постраждав від насильства міліції.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram