ГоловнаСуспільствоЗдоров'я

Діагностику туберкульозу в Україні можуть скоротити до двох годин

На фінансування програми боротьби з недугою, за словами директора фонду, виділено $ 2 млн.

Діагностику туберкульозу в Україні можуть скоротити до двох годин

Фонд Ріната Ахметова "Розвиток України" забезпечить Дніпропетровський обласний тубдиспансер обладнанням, яке дозволить скоротити діагностику туберкульозу до двох годин.

Про це на прес-конференції в ІА "Міст-Дніпро" заявив директор фонду Анатолій Заболотний.

"Уже другий рік у Дніпропетровській області працює програма "Зупинимо туберкульоз в Україні" фонду Ріната Ахметова "Розвиток України". Її фінансування на 2012 рік заплановано в розмірі $ 2 млн. Близько $ 330 тис. буде витрачено на обладнання, зокрема на придбання апарату GeneExpert, який дозволить скоротити діагностику туберкульозу, в т. ч. на мультирезистентну форму, до 2 годин", - зазначив Заболотний.

Крім того, додав директор, фонд поставить запчастини для роботи цього апарату.

"Левову частку коштів буде виділено для придбання ліків. Також нині Фонд закуповує респіратори, контейнери для збору мокротиння та інші витратні матеріали ДОККЛПО "Фтизіатрія" для протитуберкульозних диспансерів Дніпропетровська, Нікополя, Дніпродзержинська, Кривого Рогу. Всього Фонд постачає більш ніж 150 тисяч одиниць витратних матеріалів для роботи фтизіатрів і лаборантів", - додав Заболотний.

До цих профільних медичних установ, зазначив він, фонд поставляє новітнє базове лабораторне обладнання: центрифуги, морозильні камери, шафи біологічної безпеки ІІ класу, термостати, екрановані бактерицидні випромінювачі.

"Фонд "Розвиток України" випустив 60 патронажних сестер Червоного Хреста для роботи з хворими на туберкульоз на амбулаторній фазі в області. Нині 506 хворих Дніпропетровської області щодня отримують лікування від патронажних сестер, а також щомісячні продуктові пайки за рахунок Фонду. Це найбільша група ризику людей, які можуть припинити лікування, тому є найнебезпечнішою для суспільства", - сказав він.

Водночас Анатолій Заболотний зазначив, що завдання фонду Ріната Ахметова "Розвиток України" на найближче майбутнє - збудувати в Україні лабораторну систему європейського рівня, яка дозволить діагностувати хворобу на ранньому етапі, коли боротьба з нею принесе успішний результат.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram