Студенти з Донецька винайшли рукавички, які вміють розмовляти

Українські студенти винайшли пристрій, що дозволяє німим говорити.

Студенти з Донецька винайшли рукавички, які вміють розмовляти
Фото: science.compulenta.ru

Українські студенти QuadSquad виграли міжнародний конкурс винаходів у Сіднеї.

"Хоча всі студентські проекти в фіналі в Сіднеї вражають, один із фіналістів привернув мою увагу - це проект Enable Talk української команди QuadSquad. Нині у світі більш ніж 40 мільйонів осіб страждають глухотою, німотою або і тим, і іншим одночасно", - пише в огляді TechCrunch Фредерік Лардінуа (Frederic Lardinois).

Використовуючи рукавички з датчиками гнучкості та дотику, гіроскопами й акселерометрами (так само як і сонячними батареями), команда Enable Talk побудувала систему, яка може переводити мову жестів у текст, а потім текст в аудіо, використовуючи технологію text-to-speech. Вся система підключається до смартфону через блютуз.

Команда створила безліч прототипів і тестувала їх спільно з українськими перекладачами, які знають мову жестів. Ідея цього проекту, розповідає член команди Максим Осика, прийшла до нього після спілкування з глухими спортсменами.

Є кілька проектів, які схожі на EnableTalk, проте ті пристрої коштують від 1200 доларів і використовують меншу кількість датчиків, провідний зв'язок, їх не постачають з інтегрованим програмним рішенням. EnableTalk заявили, що апаратні засоби їх прототипів коштуватимуть близько 75 доларів за пристрій.

Окрім ціни, є ще одна відмінна особливість, яка робить цей проект дуже цікавим: користувачі можуть "вчити" систему новим жестам і модифікувати стандартні жести у створеній розробниками бібліотеці.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram