ГоловнаСуспільствоЖиття
Спецтема
Евро 2012

Іноземні вболівальники поділилися враженнями про Україну

Відгуки найпозитивніші: іноземці вражені красою Києва і доброзичливістю українців.

Іноземні вболівальники поділилися враженнями про Україну
Фото: EPA/UPG

Іноземці, які приїхали на Євро-2012 в Україну, розповіли про свої враження від Києва, України в цілому і про імовірність зміни українського іміджу в світі.

Видання "Дело" опитало в київській фан-зоні представників різних націй і країн.

Говорить Крістіано й Еммануеле, Італія:

- Нам дуже сподобалося в Україні. Київ дуже гарне місто з широкими вулицями. Він трохи не схожий на звичайні європейські міста. Тут живуть чудові, відкриті люди, всі такі гостинні, намагаються допомогти, якщо щось не так. Ми дуже задоволені організацією чемпіонату. Після нього ми зможемо привезти додому тільки найкращі враження.

Олексій і Борис, Росія:

- Нам дуже сподобалася організація чемпіонату в Україні, і в Києві зокрема. Все, що ми бачили в Києві, нам запало в душу. Ми відвідали шість матчів у Польщі і вже встигли побувати на чвертьфіналі тут. Так от, в Україні нам сподобалося куди більше. Стадіон у вас просто чудовий, та й люди більш відкриті, близькі нам. Всі гостинні, дуже ввічливі. Сподобалася українська кухня. Щодо підготовки матчів, то всі виступи перед іграми і загальна атмосфера значно позитивніші, ніж в будь-якому іншому місті-учаснику Євро. Все відбувається значно цікавіше і жвавіше.

Шай, Гонконг:

- Якщо порівнювати людей, то українці більш усміхнені, ніж росіяни та поляки, вони більш відкриті і доброзичливі, кожен прагне допомогти. А ще у вас дійсно дуже гарні дівчата, майже кожна могла б стати моделлю. Єдине, що мене дуже засмутило - нестабільна політична ситуація, про яку всі говорять. Хоча, мені здається, що українці - дуже згуртована нація. Адже якщо вони так активно вболівають за свою збірну, то будь-які труднощі їм по плечу.

Х'ю, Англія:

- У мене був фантастичний досвід в Україні. Те, що я тут побачив, просто перевершило мої очікування. В Англії панувала думка, що їхати сюди, загалом, небезпечно. Напевно, це все робота медіа. Я не побоявся і приїхав, і все виявилося зовсім не так. Київ - нетипове для Європи місто, в ньому немає таких вузьких вуличок і старої архітектури. Всі оточуючі люди, навіть якщо не знають мови, намагаються якось допомогти, дуже відкриті, доброзичливі. Вразило, що, навіть незважаючи на перемогу Англії в матчі з Україною, всі дуже шанобливо ставилися до нашої збірної. Було дуже багато людей, які нас щиро підтримували на матчі з Італією. Українські футбольні фани - дуже приємні і товариські люди.

Лі та Вей, Фінляндія:

- Поїздка в Україну принесла нам багато радості. Перед тим, як відвідати Євро, ми майже нічого не знали про цю країну, і було трохи страшно сюди їхати. Але зараз, пробувши тут кілька днів, ми відчуваємо себе дуже спокійно і безпечно. Організація безпеки дуже гарна як на стадіоні, так і на вулицях міста. Нам здається, іноземці можуть не боятися, що їх хтось образить. Цей чемпіонат змусив нас відкрити очі, зараз ми бачимо, що це дійсно цікава країна з багатою історією. У Києві дуже гарна архітектура - трохи еклектична, але це жодним чином не псує обличчя міста. Ми тепер дійсно знаємо більше про Україну - що тут відбувається, яка тут їжа, які люди. Загалом, враження про країну у нас залишилися тільки приємні.

Елліот, Англія та Марк, Шотландія:

Елліот: Ми бачили тут дуже багатьох представників з інших країн. Було дуже приємно відчувати атмосферу єднання з іншими, але ось англійські фани змушували нас червоніти. Вони чудово підходять під стереотип, який існує серед європейських країн. Що стосується проблем в організації чемпіонату, то ми нічого такого не побачили, все чудово. Мене дуже здивувало те, що стільки людей - абсолютно звичайних, не тільки персонал - непогано говорять англійською мовою.

Марк: Коли я приїхав сюди, я побачив, що Україна - чудова країна, зі своїми звичаями і дуже багатою історією. Мені подобається Київ - це дуже гарне місто. Приємно здивувало те, що всі люди, яких ми зустрічали на своєму шляху, спілкувалися з нами радісно, приязно. Тепер я замислююся про те, щоб відвідати Україну ще раз, подивитися на інші міста. Я думаю, що проблема іміджу України полягає в тому, що багато людей, які тут ніколи не були, намагаються нав'язати оточуючим свою думку про неї. Якщо б більше людей позитивно відгукувалися про Україну, Захід міг би скласти зовсім інше враження про цю привітну країну.

Фернандо, Португалія:

- Ми в Києві всього кілька годин, але нам уже тут дуже сподобалося. Тут дуже гарні, гостинні люди, які непогано знають англійську і прекрасно розуміють мою ламану мову. Все дуже організовано, чітко написано, куди і як можна пройти. Київ - фантастичне місто, тут дуже гарні, зелені і широкі вулиці. Сподіваємося, що до півфіналу у нас буде ще багато часу, щоб краще вивчити це місто. До цього я відвідував Львів, матч Німеччина - Португалія. Львів дуже схожий на європейські міста, а ще там дуже гарні дівчата - вишукані, дуже доглянуті. Ми приємно здивовані, адже ми не дуже багато знали про Україну до того, як прибули сюди. Я міг би порекомендувати іншим іноземцям відвідати обидва міста - тут є на що подивитися.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram