ГоловнаСуспільствоЖиття
Спецтема
Гостиный двор

Гостинний двір: пам'ятка архітектури чи торгівельний комплекс?

Гостиний двір за рішенням Кабміну перестав бути історичною пам’яткою ще в серпні 2011-го. Але ситуація навколо цієї будівлі загострилася лише зараз, після того, як біля будівлі з’явилися бурові установки, а Київрада дозволила реконструкцію.Вже місяць у стінах Гостиного двору у Києві на Контрактовій площі проходять концерти, виставки, кінопокази, лекції. Все це – Гостинна республіка – вільний громадсько-культурний простір. 26 травня тут зібралися активісти з вимогою не проводити реконструкцію Гостиного двору, щоб перетворити на торговий центр, а залишити його в теперішньому виглядіі зробити його громадським простором. За цей час на Гостиний двір було зроблено дві рейдерські атаки, розпочато судову справу, а з самого двору вивезено сміття, яке збиралося там не один рік.

Студент Могилянки Ден ночує у Гостиному дворі вже майже місяць. Спить, де прийдеться: інколи в галереях будівлі, інколи на землі. Він не вважає «республіку» протестним рухом. «Нас інколи асоціюють з рухом occupy… Але ми тут не протестуємо, ми захищаємо».

Жителі Гостинної республіки влаштували свій побут: вранці можна умитися у спеціальному рукомийнику. Змайстрували такожкухню, навіть знайшлисеред сміття холодильник, який, щоправда не працює. Загалом сміття вивезли 6 машин.

«Добре, що є молоді люди, яким подобається цей Гостиний двір», - говорить архітектор Валентина Шевченко – розробниця проекту того Гостиного двору, який стоїть зараз. Свій проект вона захистила у 1976-му, а з нового, нещодавно представленого Андрієм Миргородським (керівником фірми-підрядника «Проектні системи ЛТД» і депутатом Київради), іронічно сміється.

Розробники нового проекту Гостиного двору стверджують, що зовні споруда залишиться незмінною, тільки з’явиться третій поверх і скляний дах. Андрій Миргородський говорить, що будівлі повертають історичну функцію – торгову: «Тут будуть сучасні торгові ряди».

«Те, що пропонує Миргородський, спотворить цю будівлю. Він говорить, що Гостиний двір призначений для торгівлі. Це правильно! Але це було правильно на початку 19-го сторіччя, а зараз 21-ше. Уявіть скільки машин тут буде, якщо збудують торговий центр!», - не погоджується Валентина Шевченко.

Скляний дах лякає і жителя Подолу Вадима Торопова: «Подивіться на Сільпо на розі Контрактової і Сагайдачного. У дитинстві я в тому дворі грав у футбол. Потім над двором збудували скляний дах і двір перетворився на супермаркет, можуть і Гостиний двір так законсервувати».

Забудовники обіцяють, що в Гостиному дворі будуть не тільки магазини, але й картинні галереї.

«Він говорить активістам, що буде картинна галерея. Мені смішно про це чути! У розмові зі мною питання він поставив чітко: торгово-продуктовий центр, - говорить Валентина Шевченко і продовжує: - Хоча створити там картинну галерею було б чудово».

Журналістка Ірина Карманова, яка не один рік пише про забудови у Києві, так пояснює це планування: «На рівні підлоги (всередині двору) світлові отвори для супермаркету, розташованого в підвалі. Хочуть підкупити громадськість обіцянками дати приміщення під художні галереї. Але по внутрішньому двору будуть активно ходити покупці – неможливо буде його використовувати для культурних цілей. Тепер, уявіть собі: внизу в підвалі супермаркет, на всіх поверхах - торгівля ширвжитком, а на площі - величезний паркінг»

Найбільше суперечок щодо Гостиного двору точиться навколо питання «Чи є він історичною пам’яткою?».

Головний аргумент забудовників: Гостиний двір – новобудова, адже був заново збудований у 1980-х.

До 1970-х Гостиний двір був одноповерховим. На початку 19-го століття другий поверх, який передбачався проектом архітектора Луїджі Руска, просто не встигли збудувати через велику пожежу на Подолі 1811-го року. До 1970-х років Гостиний двір дожив у жахливому стані. Валентина Шевченко розповідає, що по будівлі бігали щури, а стіни осипалися. Тоді в Ленінградському архіві архітекторці вдалося знайти проект Луїджі Руска, за яким Гостиний двір був двоповерховим. Це саме та будівля, яку кияни бачать сьогодні на Контрактовій.

На думку Андрія Миргородського, Гостиний двір у 1970-х помилково включили до списку історичних пам’яток. Він підтримує минулорічне рішення Кабміну.

«Бізнесово-вмотивоване», - саме так урядове рішення називає Микола Пархоменко, перший заступник голови Українського товариства охорони пам'яток історії та культури:«Де-юре Гостиний двір перестав бути пам’яткою – зараз у нього на папері статус, як у звичайного київського будинку, де-факто – звичайно, пам’яткою залишився. Гостиний двір – це пам’яткапередусім містобудування.Він знаходиться в історичному ареалі – історичному центрі міста. До того ж в будівлі залишилися автентичні залишки, а за їх наявності пам’ятка повинна вважатися історичною. Рішення включити Гостиний двір до списку історичних пам’яток не було помилкою. Тоді за тим рішенням не стояли гроші».

Тієї ж думки дотримуються сьогодні Академіяархітектури, Союз архітекторіві Академіябудівництва, які виступили з пропозицією до Президента, прем’єра, спікера та голови КМДА повернути Гостиний двір до реєстру історичних пам’яток. Архітекторів не слухають.

Сучасні орендатори-реконструктори(орендатори, бо за законом Гостиний двір належить Фонду держмайна. – прим. Lb.ua) ПАТ «Укрреставрація»переконують, що вони правонаступники тієї «Укрреставрації», якій у 1994-му Гостиний двір передали в оренду. Активісти Гостиного двору з цього приводу сумніваються, говорять, що потрібно перевірити чи є нова «Укрреставрація» правонаступницею старої. Якщо орендатори за ці роки довели Гостиний двір до такого стану, то, може, це є причиною для припинення оренди?

Справа дійшла до суду. Активіст Гостиної республіки Вадим Торопов подав до Окружного Адміністративного суду Києва позов з тим, щоб відмінити рішення Кабміну про виключення Гостиного двору зі списку пам’яток історії.Суд має відбутися 5-го липня.

На думку Володимира Собцова, директора заповідника Стародавній Київ, до якого входить і Гостиний двір, позов потрібно було складати інакше: «Потрібно подавати до суду позов про руйнування об’єкту культурної спадщини».

Валентина Шевченко каже: “Я чекаю, як завершиться ситуація з Гостиним двором цього разу”. 19 років продовжувалася для неї історія з цією будівлею в радянський час. 7 разів, за її словами, під різними приводами його збиралися зносити. Але тоді Гостинний двір вдалося відстояти. Є надія, що вдасться і сьогодні.

Євген СавватєєвЄвген Савватєєв, журналіст
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram