ГоловнаСуспільствоНаука і релігія

Філарет у Тернополі залагоджує церковний скандал

Тернопільсько-Кременецький єпарх перейшов в УАПЦ.

Філарет у Тернополі залагоджує церковний скандал
Фото: odessa.net

До Тернополя з робочою поїздкою прибув предстоятель Української православної церкви Київського патріархату Філарет.

Сьогодні вранці він очолив Божественну літургію в храмі Різдва Пресвятої Богородиці.

О 14:00 під його керівництвом відбулися загальні збори духовенства Тернопільсько-Бучацької та Тернопільсько-Кременецької єпархій Української православної церкви Київського патріархату.

Збори зумовлено конфліктом, який розгорівся між єпархом Тернопільсько-Кременецької єпархії Йовом і частиною духовенства єпархії. Обидві сторони конфлікту звинувачували одна одну в порушеннях церковних канонів і негідній поведінці. Після цього в травні на засіданні Священного синоду під головуванням патріарха Філарета преосвященного Йова звільнили від керівництва Тернопільсько-Кременецькою єпархією. Місцем його перебування визначили Свято-Михайлівський Золотоверхий монастир Києва. Керуючим Тернопільсько-Кременецької єпархії призначили преосвященного Нестора, архієпископа Тернопільського і Бучацького (за сумісництвом).

Однак незабаром прес-служба УПЦ КП поширила заяву патріарха Філарета, в якій він повідомив, що преосвященний Йов не виконав рішення Синоду, не прибув до монастиря, а перейшов в Українську автокефальну православну церкву. Зважаючи на це, патріарх УПЦ КП Філарет закликав духовенство і віруючих Тернопільщини гуртуватися навколо архієпископа Нестора і не слухати провокаційних пропозицій Йова про перехід в УАПЦ.

На зборах оцінять дії преосвященного Йова, а також визначать подальшу долю єпархій.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram