ГоловнаСуспільствоЖиття

Литва на п'ять років надала притулок українському журналісту

Відповідні документи він отримав сьогодні.

Литва на п'ять років надала притулок українському журналісту

Київський журналіст Анатолій Шарій, проти якого в Україні порушено дві кримінальні справи, одержав п'ятирічний статус біженця і вид на проживання в Європейському союзі.

Відповідні документи він отримав сьогодні.

За його словами, кілька місяців тому він виїхав до Росії, потім до Голландії, де попросив притулку. Але оскільки в його паспорті стояла литовська віза, згідно з Дублінською угодою, голландська влада відправила його до Литви. Причиною свого від'їзду журналіст називає переслідування з боку правоохоронних органів.

Нагадаємо, проти Анатолія Шарія в Україні порушено дві кримінальні справи, які він вважає сфабрикованими. Першу справу порушено в червні 2011 року за статтею 296 (хуліганство) Кримінального кодексу Україні через стрілянину 1 травня в МсDonald's, коли Анатолій Шарій двічі вистрілив гумовими кулями в невідомого, який нібито напав на його дружину.

Другу справу проти Шарія порушено в жовтні 2011 року за частиною 2 статті 383 Кримінального кодексу України (завідомо неправдиве повідомлення про вчинення злочину зі штучним створенням доказів обвинувачення) через обстіл автомобіля Шарія 13 липня (журналіста звинувачують в інсценуванні замаху на самого себе). Сам Анатолій Шарій пов'язує порушення кримінальної справи зі своєю журналістською діяльністю, а саме з виходом критичних матеріалів про діяльність міліції. Зараз обидві справи знаходяться на стадії судового розгляду.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram