ГоловнаСуспільствоПодії

Дніпропетровських терористів підозрюють у минулорічних вибухах у трьох містах

Зловмисники керувалися здебільшого корисливими мотивами.

Дніпропетровських терористів підозрюють у минулорічних вибухах у трьох містах
Виктор Сукачев
Фото: Мост-Днепр

СБУ підозрює заарештованих у справі про організацію вибухів у Дніпропетровську у вчиненні ще трьох терактів 2011 року - в Харкові, Запоріжжі та Дніпропетровську.

Про це пише "КоммерсантЪ-Украина" з посиланням на анонімне джерело в СБУ.

За версією слідства, ідеологом і організатором цієї схеми був викладач політології Дніпропетровського університету Віктор Сукачов, який нібито керувався фінансовими мотивами.

За інформацією газети, підозрювані в організації вибухів у Дніпропетровську 27 квітня цього року - двоє викладачів політології - причетні ще до трьох терактів, які сталися в Україні в жовтні-листопаді 2011 року. За інформацією джерела видання, заарештовані "пішли на співпрацю зі слідством", наразі тривають допити й очні ставки.

Нагадаємо, вночі 13 жовтня 2011 року в Харкові стався вибух біля одного з кіосків. 21 жовтня того ж року в супермаркеті в Запоріжжі спрацював вибуховий пристрій в одній зі скриньок камери схову.

"Людиною в кепці та червоній куртці, якого видно на записах камер відеоспостереження в супермаркеті в Запоріжжі, був Сукачов", - на умовах анонімності розповіло джерело видання в СБУ.

Ще декілька тижнів тому в Дніпропетровську в ніч на 16 листопада 2011 року на проспекті Карла Маркса вибухнула залізобетонна урна для сміття, внаслідок чого загинула одна особа - фінансовий директор однієї з місцевих фірм.

За словами джерела видання в СБУ, організатором схеми з вибухами і подальшим вимаганням грошей був Сукачов. Він, за версією слідства, умовив на участь в операції інших "подільників". "Він розумний, грамотний, начитаний і знає, як працювати зі специфічними програмами", - характеризують затриманого в спецслужбі.

Джерело повідомило, що під час спілкування з співробітниками спецслужби затримані користувалися спеціальними програмами-анонімайзерами, які дозволяють шифрувати IP-адреси. Щоб встановити справжні адреси, через які відбулося спілкування, українські фахівці зверталися по допомогу до колег з Росії та США.

За наявною інформацією, зі співробітниками СБУ спілкувався користувач з ніком "unаbomber" (таке ж прізвисько має один із відомих терористів - Теодор Качинський, який надсилав бомби поштою). Під цим ніком в Україні ймовірно писав Сукачов, а перше повідомлення з'явилося через два дні після вибухів у Дніпропетровську на одному з новинних сайтів у вигляді коментаря до новини.

У спецслужбі впевнені, що "дніпропетровські терористи" керувалися здебільшого корисливими мотивами. При цьому в СБУ зазначають психологічні особливості затриманих, характеризуючи їх як "цікавих людей". "Їхньому лідеру сподобалося те, що відбувається, він почав отримувати задоволення від того, що придумав цю схему, керує групою людей, що вся країна перебуває в жаху, а правоохоронні органи риють землю", - сказало джерело в СБУ.

Нагадаємо, 31 травня керівництво МВС і Генпрокуратури заявило, що затримано двох підозрюваних, які нібито вимагали $4,5 млн, інакше обіцяли продовжити здійснення вибухів.

1 червня стало відомо, що затримано чотирьох осіб. Усіх за рішенням суду заарештовано для проведення розслідування.

Як згодом з'ясувалося, один із них - старший викладач кафедри політології Дніпропетровського національного університету Віктор Сукачов, другий - асистент цієї ж кафедри Віталій Федоряк.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram