ГоловнаСуспільствоЖиття

Українці в Лівії сподіваються на допомогу влади та ЗМІ

Ув'язнені скаржаться на роботу місцевих адвокатів.

Українці в Лівії сподіваються на допомогу влади та ЗМІ
Фото: Washington Post

Полонені українці в Лівії, яких визнали пособниками режиму Муаммара Каддафі, заявили, що покладають надію на засоби масової інформації та на владу трьох країн.

Про це пише "Комсомольская правда".

Виданню вдалося додзвонитися в лівійську в'язницю до одного з українців - Дмитра Писаренка.

"Жодних доказів нашої провини немає, та й самого факту злочину немає. Чесно приїхали заробляти гроші, працювати. Чомусь вирішили списати на нас революційні подвиги. Тут очевидно не обійшлося без політики. Ми всі вже на валізах сиділи. Нас і так майже рік протримали ні за що, по-варварськи ставилися. Ми були впевнені, що ось він, вихід, на горизонті. А тут - раз! - і десять років", - розповів він.

Писаренко заявив, що заарештованих захищали безкоштовні лівійські адвокати. "Думаєте, буде місцева людина іноземця захищати? До того ж ми для них невірні. І у вироку перше, що було виголошено:" З волі Аллаха". Не за конституцією, не за законом, а ім'ям Аллаха. Наш головний - Шадра - дійсно працював тут на військових об'єктах, але ще до 2008-го, пізніше став працювати на нафтових свердловинах. І нас всіх сюди викликав працювати на нафті", - підкреслив Писаренко.

За його словами, українців звинувачують у тому, що вони приїхали сюди нібито за викликом Каддафі працювати на військовому обладнанні, на ракетних комплексах з метою збити літаки НАТО і перешкодити звершенню революції. "Ви уявляєте, який рівень треба мати, яку підготовку, щоб 20 пенсіонерів могли збити літак? Маразм і маячня!", - заявив засуджений громадянин України.

Він визнав, що серед засуджених є колишні військові, але всі їхали обслуговувати техніку на свердловинах. "В країні почалася війна - французи, англійці покидали в пустелі бурові установки та втекли. Для того, щоб це все запустити, треба було зробити консервацію цих установок. Нас для цього і запросили, а потім зробили злочинцями. Мало хто з нас ці 10 років переживе. Адже це з примусовими роботами. Не хочуть, видно, фахівців просто так відпускати, хочуть прибуток мати з нашого полону. Сподіваємося на ЗМІ та на нашу владу", - резюмував Писаренко.

Ув'язнені також поскаржилися на умови утримання у в'язниці. "Ми живемо в приміщенні складу, десь 60 квадратних метрів на 30 осіб. Помитися ніде, в їжі забагато спецій, у багатьох проблеми з шлунком. Тому їжу намагаємося промивати. Нещодавно втрутився Червоний Хрест, і нам стали давати соки і дозволили гуляти. Я не снайпер! Я дуже сподіваюся, що нам допоможуть довести свою невинуватість і повернутися додому!", - заявив газеті росіянин Володимир Долгов.

Нагадаємо, 4 червня Військовий суд Тріполі засудив 19 громадян України до десяти років ув'язнення за пособництво режиму екс-лідера Лівії Муаммара Каддафі. Крім того, один громадянин РФ отримав довічне ув'язнення, ще один росіянин і три білоруса отримали по 10 років в'язниці.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram