ГоловнаСуспільствоЗдоров'я

МОЗ ініціює широке обговорення медичної реформи, - експерт

На його думку, суспільство має стати прихильником реформ.

МОЗ ініціює широке обговорення медичної реформи, - експерт
Фото: Макс Левин

Для того, щоб медична допомога в Україні була адекватною реаліям, необхідно переглянути сформовані відносини у сфері охорони здоров'я.

Про це заявив директор Інституту екогігієни і токсикології ім. Медведя Микола Проданчук у коментарі Інституту Горшеніна.

На його думку, принципове значення в питанні реформування системи охорони здоров'я має комунікація і з медичною спільнотою, і з широкою громадськістю.

"Тому те, з чого почала Раїса Василівна Богатирьова (міністр охорони здоров'я - Ред.) - використала саме той підхід, який у всіх нормальних країнах використовується під час зміни якихось відносин у державі - шлях до діалогу, вона до цього закликає", - зазначив експерт.

Водночас Проданчук зазначив, що необхідно переглянути і змінити сформовані відносини у сфері охорони здоров'я, щоб медична допомога в Україні була адекватною сьогоднішнім реаліям. І для цього необхідно зробити суспільство прихильником здійснюваних реформ.

"Наскільки я знаю, вона (Богатирьова - Ред.) не ставить завдання завтра всіх змінити, щоб на завтра всі стали слухняними. Насамперед потрібно з людьми говорити, їх потрібно вислуховувати, навіть якщо це не завжди приємно. І тільки після того пропонувати людям щось. А вже після того, як запропонували, почути, що люди думають - мова йде про медичну спільноту та про громадян. І вже тільки після цього подивитися, наскільки сьогодні готові сприйняти реформи, а якщо не готові, то що потрібно зробити, щоб підготувати. Це не буває за один день, або за півроку, або за рік. Але в кожному разі я побачив, що є заклик до діалогу. І будь-якому міністрові, державному діячеві високого рангу, дуже складно провести реформу, якщо не буде діалогу. Тим паче в секторі, який стосується такого чутливого елементу, як медична галузь", - вважає Проданчук.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram