ГоловнаСуспільствоЖиття

Павленко: діти чекають на суд у СІЗО по 2-3 роки

Переважна більшість дітей сидять за незначні злочини.

Павленко: діти чекають на суд у СІЗО по 2-3 роки
Фото: Макс Левин

Уповноважений Президента з прав дитини Юрій Павленко заявив, що більшість заарештованих неповнолітніх правопорушників без суду утримуються в слідчих ізоляторах більше року, до того ж багато з них сидять за незначні злочини.

Про це він сказав виданню ZN.UA.

"За останні дев'ять місяців спілкування з дітьми, коли я відвідував СІЗО, то виявив, що більша частина дітей перебуває там більше року. Деякі - більше двох років, а один навіть близько трьох років. Тобто поки триває слідство, дитина перебуває у в'язниці", - заявив він.

Павленко зазначив, що переважна більшість дітей (і в СІЗО, і в колоніях) сидять за незначні злочини.

"Основну "школу" вони проходять саме в СІЗО. Наколки, жаргон, система поведінки, відчуття себе авторитетом - все це діти освоюють в СІЗО. Тому що колонія - все-таки вже дитячий заклад", - зазначив Павленко.

За його словами, головне - запобігти скоєнню дитиною повторного злочину за допомогою систем медіації, пробації.

"Винесення вироку про позбавлення волі дитини має відбуватися тільки в крайньому випадку - тяжкого злочину або коли ані медіації, ані пробації щодо дитини застосувати неможливо", - вважає він.

"Ми, звичайно, вже трохи гуманізували своє правосуддя, коли за перше нетяжкий злочин дитина отримує умовне покарання. Але робота з такою дитиною сьогодні зводиться до кримінально-виконавчої інспекції та підпису. Тому повторна злочинність зростає з року в рік. Більше того, якщо навіть дитина не скоїла повторного злочину, цей шлейф за нею тягнеться ", - додав уповноважений.

За даними ZN.UA, на 1 квартал 2012 року у виправних колоніях України перебуває 1330 дітей. 662 - взято під варту, у слідчих ізоляторах. 4433 - засуджені до покарань, які не пов'язані з позбавленням волі, перебувають на обліку в підрозділах кримінально-виконавчої інспекції.

Крім того, у структурі Державної кримінально-виконавчої служби України функціонують два дитячі будинки при виправних колоніях для утримання засуджених жінок, в яких виховується 103 дитини віком до трьох років.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram