ГоловнаСуспільствоЖиття

Забудовники намагаються дискредитувати референдум Попова, - експерт

Суперечливі моменти стосуються Генплану.

Забудовники намагаються дискредитувати референдум Попова, - експерт
Фото: Макс Левин

Олександру Попову найскладніше буде імплементувати третє питання референдуму, яке стосується принципових позицій Генерального плану столиці.

На думку керівника Інституту медіа-моделювання та політико-економічного аналізу "Перспектива" Євгена Черненко, в процесі практичної реалізації саме цього питання керівник Києва може стикнутися з найбільшою протидією з боку Київської міської ради.

"Боюся, що з імплементацією пунктів, зазначених саме у третьому питанні референдуму, у Попова будуть труднощі. Те, що Попов зазнає серйозної протидії, аж до саботажу з боку окремих депутатів, політичних сил Київради, точніше які стоять за ними бізнес-груп, у мене не викликає сумнівів. Уже сьогодні можна простежити певні кроки забудовників, які через політиків намагаються дискредитувати як сам референдум, так і запропоновані питання. Безумовно, причина такої активності не в питанні про муніципальну міліцію та навіть не в соціальному питанні - будівельний бізнес серйозно стурбований перспективою обмеження будівництва в центрі столиці", - зазначив Євген Черненко.

За його словами, не виключено, що надалі забудовники ще більше активізуються. "Я не сумніваюся, що мешканці міста підтримають норми, винесені на референдум. Після цього, можна припустити, бізнес-групи вчинятимуть спроби обійти рішення референдуму, в тому числі за допомогою Київради. І тут особлиу роль відіграють два моменти. По-перше, рівень підтримки питань, винесених Поповим на референдум серед киян. Тому що високий рівень підтримки не дозволить політикам відверто саботувати рішення. І друге, - рівень підтримки Попова власне в Київраді", - зазначив Євген Черненко.

"Багато чого залежатиме від того, яким буде Київрада наступного скликання. Якщо Попову вдасться провести достатню кількість людей, готових втілювати його бачення розвитку міста і не пов'язаних з великим бізнесом, реалізація рішень референдуму для керівника столиці значно спроститься", - зазначив Євген Черненко.

Нагадаємо, що третім питанням, винесеним ініціативною групою на референдум, є питання "Чи схвалюєте Ви основні проектні рішення нового Генерального плану розвитку Києва?". Зокрема, мова йде про захист від забудови дніпровських схилів і територій, прилеглих до Києво-Печерської лаври і Софії Київської, дотримання відповідних рекомендацій ЮНЕСКО, реставрації історичних будівель без збільшення їх висоти, заборону будівництва більше дев'яти поверхів в історичній частині Києва, збільшенні на 20 % площ парків, бульварів і скверів в розрахунку на одного мешканця з урахуванням прогнозу приросту населення.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram