ГоловнаСуспільствоНаука і релігія

Луганські археологи знайшли ставку золотоординських ханів

Учені виявили цінні артефакти.

Луганські археологи знайшли ставку золотоординських ханів
Фото: most-dnepr.info

Луганські археологи під час історико-краєзнавчого дослідження знайшли та локалізували місце розташування річної ставки ханів Золотої Орди XIV століття на території Попаснянського району Луганської області.

Про це повідомляє сайт Східноукраїнського національного університету імені Володимира Даля.

Місце бази золотоординських ханів археологам вдалося знайти за концентрацією підйомного матеріалу. Ставкою ханів виявився гребінь вузького вододільного плато діаметром трохи менше кілометра, обмеженого з півдня і півночі ярами. Плато полого спускається до джерел питної води і до переправи на лівобережну донецьку землю - саме навпроти сучасного оздоровчого табору "Зоря" Кремінського району. Місце розташування табору вибрано дуже вдало: звідси відкривається мальовничий вид, а на навколишніх пагорбах, як припускають археологи, були розміщені сторожові застави.

"Період історії нашого краю з XIII по XVI століття тривалий час був майже невивченим, - сказав науковий керівник АЦ "Спадщина" СНУ ім. В. Даля професор Сергій Санжаров. - Складалося враження, що родючі донецькі степи в той час пустували і були позбавлені діяльності людей, тобто не мали своєї історії. Ми підозрювали, що це не так, у чому й переконалися під час проведеного дослідження".

Археологи припускають, що виявлена ставка належала хану Абдаллаху (1361-1370 рр.). Цей хан був нащадком відомого хана Узбека, що поширив 1320 року іслам в Орді та заборонив посилати на Русь баскаків для збору данини. По суті Абдаллах-Хан був останнім ханом із династії Батия, тобто Батугідом. Він отримав владу за підтримки могутнього полководця і беклярбека Мамая.

"Примітно, що на кількох срібних монетах цього хана, знайдених тут, уперше бачимо нову назву місця карбування - Муаззам Урду (буквально Найвища Орда), - розповів директор Археологічного музею "Спадщина" СНУ ім. В. Даля Євген Черних. - Є підстави вважати , що саме так і називалася виявлена ставка".

Історичні джерела свідчать, що хани Золотої Орди, крім регулярних таборів у Судаку, Азові, Сараї на Волзі, мали літні ставки, своєрідні резиденції, куди переїжджали зі своїм двором, гаремом, прислугою, охороною, ремісниками та торговцями. Літня ханська база нагадувала місто з сотень юрт, наметів і кибиток. Знайти конкретне місце ханської ставки дуже складно. На території України до цього часу вони були невідомі.

Раніше повідомляли, в Луганській області археологи досліджують печерний монастир.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram