ГоловнаСуспільствоЗдоров'я

Реформа охорони здоров'я без скорочень медиків неможлива, - чиновник

Медична реформа може спричинити соціальний бунт.

Реформа охорони здоров'я без скорочень медиків неможлива, - чиновник
Фото: donbass.ua

Таку думку висловила сьогодні заступник голови-керівник Головного управління охорони здоров'я Донецької облдержадміністрації Олена Петряєва під час промови на Всеукраїнській науково-практичній конференції Асоціації головних лікарів України в Чернівцях.

"Ми змінюємо характер роботи лікаря, - сказала О. Петряєва. - Міняємо професійний маршрут медичного працівника. Це неправда, що реформа проходитиме без скорочення, реформа завжди супроводжується скороченням. Ми скоротили районні лікарні, паралельно скорочували медичний персонал і допоміжний персонал. Це може стати причиною соціального бунту".

Водночас представник іншого пілотного регіону, начальник управління охорони здоров'я та курортів Вінницької ОДА Лілія Діденко в ексклюзивному коментарі LB.ua розповіла, що під час реформування під скорочення у Вінницькій області потрапила мінімальна кількість співробітників. "Коли ми проводили реорганізацію дільничних лікарень, приймали рішення абсолютно щодо кожного конкретного співробітника з маршрутом його роботи після реорганізації, - каже Діденко. - Жодному лікареві, жодній медсестрі ми не запропонували звільнитися з роботи. Замість того пропонували перейти на роботу або в інший медичний підрозділ, або в новостворену структуру. Більшість співробітників цим скористалися. Кілька пенсіонерів, які не хотіли змін, вишли на пенсію. І тільки невелика кількість середнього медичного персоналу та лікарів, які не захотіли працювати за такою схемою, звернулися до центрів зайнятості".

Як уже раніше писав LB.ua, Київ, Вінницька, Донецька та Дніпропетровська області є пілотними регіонами, в яких впроваджують медичну реформу. Зокрема, нині міста переживають впровадження сімейної медицини і поділ медичної допомоги на первинну, вторинну та спеціалізовану ланки.

Источник: <a href="https://lb.ua/go.php?url=aHR0cDovL3Vrci50ZWFtLmNvbS51YS9uZXdzLzIwMTIvMDUvMTcvMTUxNDM1X2tpZXZseWFuZV9ib2xzaGVfZG92ZXJ5YXl1dF91Y2hhc3Rrb3ZpbS5odG1sJmd0OzwvcA==">

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram