ГоловнаСуспільствоНаука і релігія

Українські вчені перевірять легенду про Всесвітній потоп

Стартує експедиція в Чорному морі.

Українські вчені перевірять легенду про Всесвітній потоп
Фото: turistua.com

Українська 5-а підводно-археологічна експедиція "Берег Богів" в Чорному морі перевірить гіпотезу про Всесвітній потоп.

Про це на прес-конференції повідомив керівник експедиції, заступник директора НДІ Національної академії керівних кадрів культури і мистецтв Сергій Воронов.

Він пояснив, що, згідно з теоріями деяких вчених, легенда про Всесвітній потоп, який описаний у Біблії, стосується Чорного моря - через затоплення середземноморськими або каспійськими водами.

За словами С. Воронова, експедиція відбудеться з 21 по 26 травня під прапором ЮНЕСКО і поєднає археологічні та геологічні дослідження. Досліджуватимуть зміни коливань рівня Чорного моря в різні геологічні епохи і вплив коливань рівня моря на міграційні процеси доісторичної людини.

Як сказав С.Воронов, експедиція з 11 осіб розпочне шлях біля Євпаторії і завершить його в Одеській області. Біля Криму вони збираються досліджувати затонулий тисячі років тому колишній морський берег, який зараз знаходиться під товщею води.

Друге завдання експедиції - опрацювання, фото-і відеофіксація геологічних об'єктів, зокрема, газових, метанових факелів, грязьових вулканів і карбонатних структур. Це завдання розроблено через необхідність пошуку і розвідки нових джерел горючих корисних копалин, повідомив С. Воронов.

У свою чергу, директор Національного інституту стратегічних досліджень при Президентові України Андрій Єрмолаєв підкреслив важливість такого проекту для історії та культури. Він зазначив, що якщо така унікальна археологічно-геологічна експедиція виявиться ефективною, то вони проводитимуться і надалі.

На маршруті було визначено 19 головних точок для досліджень. Загальна протяжність маршруту - 494 км. Бюджет - близько 200 тис. грн.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram