ГоловнаСуспільствоЗдоров'я

В Україні встановлять мінімальну відстань між аптеками

У містах-мільйонниках найближчу аптеку можна буде знайти не більше ніж за 300-400 метрів.

В Україні встановлять мінімальну відстань між аптеками
Фото: Макс Левин

Держслужба лікарських засобів виступила з ініціативою вровадження мінімальної відстані між аптеками.

Про це йдеться в повідомленні Держліків.

"Державна служба з лікарських засобів ініціює вровадження змін до ліцензійних умов здійснення господарської діяльності з виробництва лікарських засобів, оптової, роздрібної торгівлі лікарськими засобами. Зокрема, пропонується запровадити норму пішохідної доступності між аптечними закладами", - йдеться у ньому.

Так, згідно з проектом, норма пішохідної доступності між аптеками має бути не менше 300-400 метрів у містах з населенням від 1 млн і більше, а також 600-700 метрів в містах з населенням до 1 млн осіб.

Водночас у прес-службі Держслужби лікарських засобів уточнили, що ця норма не передбачає зміни існуючого зараз розташування аптек, оскільки норми пропонується враховувати в майбутньому під час видачі аптекам ліцензій.

"Те, що є зараз, то зараз так і залишиться, з часом, коли видаватимуться нові ліцензії, то це враховуватиметься, якщо ухвалять такий проект... у всіх країнах Євросоюзу є така норма", - повідомили в прес-службі Держслужби.

У повідомленні наголошують, що запровадження норми пішохідної доступності стабілізує діяльність аптечних закладів і сприятиме збільшенню оборотних коштів аптек.

"Це, зі свого боку, надасть аптеці можливість розширити асортимент лікарських засобів, передусім за рахунок збільшення кількості недорогих ліків. Тобто аптекар зможе запропонувати споживачу більший вибір лікарських засобів", - наголошується в повідомленні.

Водночас, на думку відомства, розширення асортименту за рахунок ліків, а також - низької вартості, сприятиме збільшенню фізичної та цінової доступності лікарських засобів та поліпшенню надання фармацевтичних послуг.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram