ГоловнаСуспільствоЖиття

Литвин виступає за збереження Дня Перемоги

Більшість українців вважають цей день великим святом.

Литвин виступає за збереження Дня Перемоги
Фото: segodnya.ua

Голова Верховної Ради Володимир Литвин виступає за збереження формату вшанування Дня Перемоги 9 травня.

Про це йдеться в його статті "Перемога 1945 р.: історична реальність і громадська рефлексія", опублікованій у газеті "Голос України".

Спікер зазначає, що останнім часом звучать пропозиції щодо вшанування замість Дня Перемоги Днів жалоби і пам'яті за жертвами війни.

Він зазначив, що такі ініціативи про заміну форм ушанування цієї історичної події мотивують тим, що це нібито свято неіснуючої держави, в основі якого лежить ідеологія.

Окрім того, деякі прихильники таких змін, за його словами, апелюють до західної практики вшанування річниць перемоги над фашизмом і нацизмом, для якої характерна скромність заходів.

Якщо ретельно простежити вплив війни і окупації на післявоєнну соціально-економічну ситуацію в Україні, то виявиться, що деякі наслідки війни не подолано і досі.

— Володимир Литвин, голова Верховної Ради

При цьому В. Литвин наголошує, що практика вшанування цих річниць у деяких країнах зумовлена деромантизацією і дегероїзацією війни внаслідок природного процесу осмислення трагічних подій минулого й об'єктивного поглиблення наукових знань із військово-історичної проблематики.

"Як усі нації, ми маємо право пишатися військовими подвигами свого народу, його героями незалежно від того, подобається це комусь чи ні. А одночасно пам'ятати про втрати, оплакувати жертви і шанувати їхню пам'ять", - зазначив він.

Також він додав, що ще одним аргументом вшанування Дня Перемоги в Україні як державного свята є те, що, згідно з соціологічним дослідженням, більшість українців вважає цей день великим святом.

Окрім цього, спікер наголосив на необхідності єднання всіх українців довкола спогадів і вшанування всіх, хто воював за свободу народу.

Він закликав українців відмовитися від дискусій і позицій, які роз'єднують громадськість, а також від спроб монополізувати історичну пам'ять.

Нагадаємо, згідно з результатами соцопитування, яке провів Інститут Горшеніна, для більшості українців 9 травня - свято перемоги над фашизмом. Так вважають 62,1% респондентів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram