ГоловнаСуспільствоЖиття

Українки виходять із декрету завчасу

Працедавці не гарантують збереження робочого місця.

Українки виходять із декрету завчасу
Фото: Макс Левин

Згідно з результатами опитування, у 40% випадків жінки виходить із декретної відпустки ще до того, як дитині виповниться рік, іще в 45% випадків мами починають працювати до того, як дитині виповниться три роки.

Відповідне дослідження провів міжнародний кадровий портал "Headhunter Україна".

Навіть за умови вкрай лояльного ставлення до майбутньої мами, гарантовано і без пошуку заміни роботодавець зберігає за нею місце терміном від шести місяців до року (залежить від посади). Якщо запланований термін відпустки більший - на "декретне" місце шукають нову людину.

В іноземних компаніях тривалість декретної відпустки залежить від країни походження фірми. Закони та моральні цінності держави-засновника негласно регламентують реальний стан речей. Загалом у Європі та США немає практики тривалих декретів.

"В українських компаніях найчастіше з роботодавцем домовляються. І тут йдеться не тільки про термін відпустки та збереження робочого місця, а й про розмір виплат. Дуже часто зарплати "чорні", і розмір виплат залишається на совісті роботодавця", - говорить генеральний директор hh.ua Марина Маковій.

За словами юриста hh.ua Анни Воєводіної, коли жінка готується піти в декретну відпустку, вона має право на оплату цієї відпустки в розмірі 100% середньомісячного заробітку. "Цих грошей не оподатковують, із них не стягують єдиного соціального внеску. Усю суму грошей жінка отримує авансом протягом десяти днів після того, як отримує лікарняний, тобто за 126 днів мінімум.

"Коли жінка погоджується на зарплату в "конверті", гарантовано вона зможе отримати значно меншу суму, ніж та, на яку вона фактично заслуговує саме тієї миті свого життя, коли гроші зайвими не бувають", - пояснює Анна Воєводіна.

За даними hh.ua, для більшості жінок (60%) потреба заробляти гроші є головною причиною виходу на роботу з декретної відпустки. Ще майже для третини мам головним мотивом є бажання робити кар'єру і розвиватися.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram