ГоловнаСуспільствоЖиття

У Києві через спеку спостерігається аномалія

У столиці встановлено температурний рекорд.

У Києві через спеку спостерігається аномалія
Фото: www.profan.su

Цьогоріч кияни стали свідками феномена, який трапляється не частіше ніж раз на 100 років. Рання спека привела до того, що всі рослини зацвіли одночасно

Як повідомляє "Сегодня", щосили цвітуть тополі, які зазвичай пускають пух у червні. Розпустили "свічки" каштани, які зазвичай зацвітають наприкінці травня, цвітуть конвалії, черемха, бузок і плодові дерева.

"Зазвичай, наприклад, зацвітає вишня, після неї - яблуні та груші. А зараз і одне, і друге, і третє. Поганого впливу на самі дерева від високої температури немає. Найнебезпечніше, якщо після цього періоду вдарять заморозки. Єдине, що скорочується період цвітіння дерев і в них залишається менше часу для запилення, для зав'язування плодів. Є мінус і в суто декоративному плані. До прикладу, бузок, якщо сильна спека, а потім піде дощ, одразу відцвіте, "згорить", і людям залишиться менше часу, щоб ним помилуватися", - говорить заступник директора з наукової роботи Національного ботсаду ім. Гришка Микола Гапоненко.

"Короткочасні сплески спеки впливу на них не роблять. Одуди, іволги, прилетіли за графіком, бджоли, як літали, так і літають і висока температура повітря на них ніяк не впливає", - сказав заступник директора з наукової роботи Інституту зоології ім. Шмальгаузена Віталій Харченко.

А ось людям адаптуватися до такої різкої зміни сезонів важкувато.

"Може з'явитися слабкість, головний біль, знизитися тиск. Особливо обережними слід бути тим, хто страждає на серцево-судинні захворювання. У пік спеки краще не перебувати під відкритим сонцем і пити більше рідини. Щоправда, стрес для організму від холоду значно більший, аніж від спеки", - говорить терапевт-кардіолог Олександр Рильцов.

Нагадаємо, Гідрометеорологічний центр повідомив, що 4 травня в Києві очікують мінливу хмарність, місцями короткочасний дощ, грози, вітер південний, 3-8 м/с. Температура повітря вночі +13 ... +15 градусів, удень +26 ... +28 градусів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram