ГоловнаСуспільствоЗдоров'я

Карпачова просить Януковича допомогти хворим жінкам

Забезпечити якісну і доступну медичну допомогу.

Карпачова просить Януковича допомогти хворим жінкам
Фото: obozrevatel.com

Уповноважений Верховної Ради з прав людини Ніна Карпачова звернулася до Президента Віктора Януковича з проханням про забезпечення права жінок, хворих на рак молочної залози, на якісну і доступну медичну допомогу.

Про це йдеться в повідомленні прес-служби омбудсмена.

"Забезпечити права онкохворих жінок - обов'язок влади", - сказано в повідомленні.

Карпачова просить Януковича доручити Кабінетові Міністрів спільно з громадськими організаціями проаналізувати стан реалізації загальнодержавної програми боротьби з онкологічними захворюваннями на період до 2016 року, яку затверджено законом від 23 грудня 2009 року, в частині профілактики та лікування раку молочної залози й ужити заходів із забезпечення прав хворих жінок.

У повідомленні наголошено, що в структурі онкологічної захворюваності жінок найбільшу частку становить

рак молочної залози, при цьому 30-40% хворих звертаються по допомогу лише на останній стадії хвороби, в разі ж своєчасного її виявлення можна вилікувати більш ніж 98% жінок.

За даними Карпачової, фактична вартість лікування робить його недоступним для людей із незначними доходами, а жінки-інваліди все частіше стикаються з дискримінаційним ставленням до них із боку роботодавців, які спонукають їх звільнятися з роботи.

Профілактика цього захворювання, запровадження сучасних технологій його лікування, соціально-психологічна реабілітація жінок, якісне протезування, санаторно-курортне оздоровлення мають вирішальне значення для зменшення смертності та зміцнення здоров'я жінок, вважає омбудсмен.

Нагадаємо, в лютому 2011 року Міністерство охорони здоров'я заявляло про необхідність поновити 80-90% обладнання

онкологічних установ.

При цьому МОЗ зазначило, що чинна загальнодержавна програма боротьби з онкологічними захворюваннями на період до 2016 року не передбачає фінансування на придбання необхідного обладнання, а місцеві бюджети виділяють на це вкрай обмежені кошти (10-20% від потреби).

Рівень забезпечення препаратами для лікування онкохворих у більшості регіонів не перевищує 30% від потреби.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram