ГоловнаСуспільствоЖиття

"В Україні діти дорослішають стрімко – як на війні", - експерт

Ростити дітей стало дуже важко

"В Україні діти дорослішають стрімко – як на війні", - експерт
Фото: Дмитрий Алексеенко

У 90-і роки ми - молоді пострадянські держави, так само і Україна - втратили одну важливу річ і навіть не помітили цієї втрати в запалі здобуття незалежності і побудови ринкового суспільства. Ми втратили Світ Дитинства.

Таку думку висловила експерт Інституту Горшеніна Марина Ткаченко.

"Ринкове суспільство стало розглядати дітей як особливу цільову групу і джерело прибутку, батьки - в кращому випадку як об'єкт інвестицій, в гіршому - як безперервний головний біль. Ростити дітей стало несподівано складно, затратно, мало не небезпечно. Дитячий одяг та іграшки стали дорогими, дитячі книги - дорогими і нецікавими, дитячий відпочинок з оздоровчого та розвиваючого перетворився на питання престижу і моди. Дорослий світ перестав дружити з дітьми", - сказала вона.

На думку експерта, сьогодні дорослі все менше часу приділяють дітям і все більше - натужній боротьбі за життєві блага. "Тоді як ті співвітчизники, які трімко розбагатіли, стали ізольовувати своїх чад від цинічного і антисанітарного світу з метою забезпечення безпеки, ексклюзивності і хоча б відносної стерильності в період їх дорослішання, соціально-незахищений кластер став виштовхувати, витісняти дітей на вулицю", - вважає Марина Ткаченко .

Вона відзначила, що багато хто, таким чином, стають безпритульними та сиротами, хоча і не всі. "Багато з настанням ночі повертаються в родину з підворіть, парків і сумнівних квартир з запахом пива і цигарок, з раннім сексуальним досвідом і дорослими проблемами. Де взяти грошей? Як прогодуватися? Як одягтися, щоб бути не гірше інших? Способи для вирішення цих проблем запозичуються з дорослого світу, і далеко не всі з них є легальними або хоча б соціально-прийнятними. У нас в країні діти дорослішають стрімко - як на війні. Їм доводиться вчитися виживати, заробляти, захищатися. Вони швидко зрозуміли, що дорослим - не до них", - вважає експерт.

Зазначимо, щоа даними соціологічних досліджень Інституту Горшеніна, більше половини українців (53,6%) вважають, що права дітей у нашій країні не захищені. Найбільш поширені в Україні - насильство над дітьми (78%) і дитяча безпритульність (75,9%), а першочергова проблема, яка потребує державного врегулювання - це проблема безпритульних дітей (52,8%). При цьому кожен другий молодий українець (48,8%) не планує в майбутньому усиновлювати дитину, а 34,7% - не змогли відповісти на це питання.

Нагадаємо, що 25 аквітня в арт-холі "Кайрос" відкриється виставка фотографій Ольги Богомолець про дітей-сиріт. Партнер виставки – Інститут Горшеніна. Інформацінй партнер – LB.ua.

Виставка працюватиме з 25 квітня до 1 травня в арт-холі "Кайрос" (Київ, вул. Інститутська 22/27). Мета фотовиставки, за словами Ольги Богомолець, не просто привернути увагу до проблеми дітей-сиріт, а зрозуміти саме явище сирітства, знайти його витоки.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram