ГоловнаСуспільствоОсвіта

Табачник замінив "Фауста" на "Гаррі Поттера" в шкільній програмі

Учителі не хочуть викладати твори письменників другого ешелону

Табачник замінив "Фауста" на "Гаррі Поттера" в шкільній програмі
Фото: proza.ru

Міносвіти розробило нову програму із зарубіжної літератури для учнів 5-9-х класів, прибравши з неї частину класики.

Як повідомляє "Сегодня", тепер школярі вивчатимуть "Гаррі Поттера" та "Алхіміка" Паоло Коельо, а читати "Фауста" і "Божественну комедію" їх уже не змусять. Із Гете учням запропонують лише декілька віршів, а Данте вивчать по одному сонету.

Частину творів поміняли місцями - наприклад, нині Біблію вивчають у п'ятому класі, а пропонують робити це у восьмому, як і Коран. Також у восьмому (замість сьомого, як тепер) діти читатимуть "Ромео і Джульєтту" Шекспіра. У міністерстві зазначають, що проект створено з метою осучаснити курс зарубіжної літератури.

Зі списку літератури за п'ятий клас приберуть "Мауглі" Кіплінга, а також "Маленького принца" Антуана де Сент-Екзюпері.

Майбутні нововведення обурили частину вчителів, і вони вже написали лист міністру освіти з проханням переглянути нову програму. Автори петиції говорять, що програма не враховує вікових особливостей учнів, порушує логіку вивчення світового літературного процесу. Також їм не подобається, що визнаних класиків замінили письменниками "другого ешелону".

У Міносвіти кажуть, що програму остаточно ще не затверджено. Як розповів директор департаменту загальної середньої та дошкільної освіти Олег Єресько, група вчителів провела зустріч із заступником міністра освіти, щоби знайти консенсус.

Програму буде затверджено 26 квітня.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram