ГоловнаСуспільствоЗдоров'я

Свинячий грип допоможе створити універсальну вакцину

У людей, що перехворіли на пандемічний грип H1N1 ("свинячий грип"), розвинувся імунітет до різних штамів вірусу.

Свинячий грип допоможе створити універсальну вакцину
Фото: media.rd.com

Цей феномен виявили вчені під керівництвом Патріка Вїлсона з Університету Чикаго. З'ясувалося, організм людей, інфікованих свинячим грипом H1N1, дає незвичайну імунну відповідь. Зокрема, виробляє антитіла, здатні убезпечити від негативного впливу цілої низки інших штамів грипу.

Експерти планують скористатися цією інформацією, щоб створити універсальну вакцину проти грипу. Експеримент засвідчив: декотрі з продукованих антитіл зуміли захистити від ключових елементів вірусу, які необхідні для його функціонування, але залежно від штаму особливо не відрізнялися. Відтворення цього механізму у вакцині покладе край нескінченній гонитві, коли щорічно вірусологи змушені розробляти нову вакцину внаслідок мутацій вірусу грипу.

До таких висновків учені дійшли під час аналізу антитіл дев'яти пацієнтів, які пережили свинячий грип у 2009-2010 роках. П'ять із виявлених антитіл ефективно справлялися з усіма сезонними штамами грипу H1N1, які блукали світом протягом останніх десяти років, з убивчим "іспанським грипом", або "іспанкою", який 1918 року занапастив до 100 мільйонів людей, і потенційно небезпечним пташиним грипом H5N1.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram