ГоловнаСуспільствоЗдоров'я

У плавлений сир почали додавати вітамін D

Після довгих місяців "зимової дієти" ми з жадібністю накидаємося на перші весняні овочі. Але чи корисні вони?

У плавлений сир почали додавати вітамін D
А чи є користь?

По-перше, не варто сподіватися, що ранні помідори вирощено у відкритому ґрунті під променями українського сонця. Вчені підрахували, що в середньому 9 місяців на рік ми їмо овочі з теплиць або після тривалого зберігання. Вітамінів у них значно менше, ніж у тих, які зібрали з грядки. По-друге, сьогодні навіть "найправильніший" овоч менш корисний, аніж іще півстоліття тому. Деякі дослідники говорять про 70% втрачених вітамінів та інших корисних речовин. Причини - виснаження ґрунту й інтенсивні методи ведення сільського господарства. Наприклад, у США виявили, що за останні 40 років з яловичини зник вітамін А.

Варто замислитися

Їжа - це найприродніше для нас джерело корисних речовин. Тому зменшення в продуктах кількості вітамінів та інших елементів - доволі серйозна проблема. Вітаміни сприяють правильному обміну речовин, підвищують працездатність і стійкість до інфекцій. Що особливо важливо, вітаміни і мінерали діють єдиною командою: брак одного може призвести до збоїв у роботі іншого. За словами українського терапевта й дієтолога Бориса Скачка, наприклад, вітамін D не тільки забезпечує нормальний ріст і розвиток кісток, попереджає рахіт і остеопороз, нормалізує тиск, а й "контролює" засвоєння кальцію, магнію і фосфору.

Рішення є

Здавалося б, найпростіше рішення проблеми - купити вітаміни в аптеці. Проте вони засвоюються всього на 20-30%. Тому в багатьох країнах світу знайшли вихід - вживати продукти, збагачені вітамінами. Їх краще засвоює організм. Наприклад, відмінний "провідник" вітаміну D - це молочні продукти, особливо сири. В них міститься жир, який необхідний, аби вітамін засвоївся. Крім того, сир - це натуральне джерело кальцію, а поєднання в одному продукті вітаміну D та кальцію - найнадійніший спосіб усунути їх дефіцит.

Усе це може бути актуально не лише для твердих, а й для плавлених сирів. Наприклад, в Україні вітамін D почали додавати в плавлений сир, який виходить під торговою маркою "Весела Корівка".

Утім, як відомо, правильне харчування - лише одна зі складових здорового способу життя. Не варто забувати про важливість прогулянок на свіжому повітрі, фізичних навантажень і правильного режиму дня. Тільки так ми зможемо забезпечити організм усім необхідним для його щасливого життя.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram