ГоловнаПраво

Київський апеляційний суд відмовився змінити запобіжний захід Стерненкові (оновлено)

Кілька нардепів готові взяти його на поруки.

Київський апеляційний суд відмовився змінити запобіжний захід Стерненкові (оновлено)
Фото: facebook.com/sternenko

У Київському апеляційному суді 3 липня продовжили розглядати клопотання про зміну запобіжного заходу підозрюваному у вбивстві активістові, колишньому лідеру одеського осередку "Правого сектору" Сергію Стерненкові

Суд заявив, що буде обмежувати кількість поручителів, чиї заяви він прийматиме. Про це на своїй сторінці в Facebook повідомив Стерненко.

"Хоча на минулому засіданні говорили, що заслухають усіх", - зазначив він.

До суду прийшла голова партії "Голос" Кіра Рудик. Вона заявила про бажання взяти Стерненка на поруки. Також поручителем хочуть виступити нардепи від "Голосу" Роман Лозинський і Ярослав Юрчишин. Кожному поручителю суддя ставить запитання, чому він готовий узяти підозрюваного на поруки. 

Оновлено. Крім народних депутатів і активістів, про готовність узяти на поруки Стерненка заявила колишня голова МОЗ Уляна Супрун.

"Сергій - чесна, розумна і відповідальна людина. Він не тільки ходить на всі суди в цій справі, а й на всі сфабриковані справи в Одесі приїжджав. Він навчається на правознавця, знає свої права", - повідомила суду Супрун.

Оновлено 13:36. Суд відмовив у зміні запобіжного заходу. Рішення оскарженню не підлягає.

Перше засідання з приводу зміни запобіжного заходу з цілодобового домашнього арешту відбулося 26 червня. Суд оголосив перерву до 3 липня, повідомивши, що спочатку заслухають усіх поручителів.

Нагадаємо, ввечері 24 травня 2018 року Стерненко чинив опір двом чоловікам, які намагалися на нього напасти. В результаті один з нападників отримав смертельне поранення в живіт і помер. Це був вже третій за пів року напад на Стерненка.

Через два роки Стерненкові оголосили підозру за ч. 1 ст. 115 (умисне вбивство) і ч. 2 ст. 263 (незаконне поводження зі зброєю) Кримінального кодексу.

За версією слідства, Стерненко, захищаючись під час нападу, поранив ножем двох людей, а потім наздогнав одного з них - Івана Кузнєцова - і завдав йому смертельного поранення в серце. Тіло загиблого було знайдене майже за 100 метрів від місця першої сутички.

Cам Стерненко в інтерв'ю LB.ua говорив, що вихопив ніж в одного з тих, хто на нього напав, і почав наосліп відмахуватися. Після цього нападники почали тікати, а через 30-40 метрів один з них упав - у нього була серйозна рана на животі.

15 червня Стерненкові обрали запобіжний захід у вигляді цілодобового домашнього арешту.

24 червня активіст заявив, що Печерський райсуд Києва скасував підозру Івану Кузнєцову, який був одним з нападників на нього і який помер від отриманих ран. Також, за словами Стерненка, суддя Шевченківського райсуду не дав дозволу на затримання спільника Кузнєцова Олександра Ісайкула, який 17 березня виїхав з України.

25 червня Стерненко повідомив, що Служба безпеки України завершила розслідування кримінальної справи за підозрою його в умисному вбивстві.

У день засідання з розгляду апеляції під судом зібралися прихильники Стерненка. Підтримати його прийшли активісти, нардепи й ексголова МОЗ Уляна Супрун.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram