ГоловнаПраво

Конституційний суд почав перевірку конституційності правил карантину в Україні

Суд вивчить досвід інших країн.

Конституційний суд почав перевірку конституційності правил карантину в Україні
Фото: Александр Рудоманов

Конституційний суд почав розгляд подання Верховного суду щодо відповідності Конституції встановлених Кабміном і Верховною Радою карантинних обмежень. Про це пише "Укрінформ".

Суддя-доповідач Петро Філюк повідомив, що направив запити в органи державної влади й наукові установи з проханням висловити правові позиції щодо порушених у конституційному поданні питань.

Секретаріату КС було доручено підготувати інформаційно-аналітичну довідку про практику органів конституційної юрисдикції інших країн щодо карантинних заходів у зв'язку з поширенням COVID-19, а також щодо аналізу законодавства зарубіжних держав про зміну оплати праці працівників бюджетних установ на період запровадження карантину.

Суд розглядає подання у формі письмового провадження, яке не передбачає усного заслуховування учасників процесу. Після виступу судді-доповідача суд перейшов до закритої частини розгляду справи для прийняття рішення.

Нагадаємо, що 4 червня до Конституційного Суду надійшло подання Верховного Суду щодо конституційності встановлення обмежень на час карантину, передбачених положеннями окремих нормативно-правових актів, прийнятих Кабінетом Міністрів України і Верховною Радою.

Про те, що Верховний Суд планує звернутися з цього питання в КС, стало відомо в травні. У тексті проєкту йшлося про законність обмеження права на підприємницьку діяльність, роботи закладів громадського харчування, спортивних клубів, розважальних закладів, перевезення пасажирів, вільного виїзду за кордон, обмеження права на мирні зібрання, права на доступ до медичної допомоги та інші.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram