ГоловнаПраво

У Чернівцях підлітка підозрюють у продажу баз персональних даних громадян різних країн

У нього виявили інформацію про мільйони користувачів інтернету.

Фото: cyberpolice.gov.ua

У Чернівцях 17-річному підлітку повідомили про підозру в незаконному продажі баз із персональними даними громадян різних країн світу. Про це повідомили в пресслужбі кіберполіції.

Під час обшуків у хлопця знайшли дані декількох мільйонів інтернет-користувачів. Правоохоронці з'ясували, що він несанкціоновано втручався в системи автоматизованих міжнародних компаній, які займаються електронною комерцією.

За допомогою шкідливого програмного забезпечення він заволодів особистою інформацією інтернет-користувачів, яку потім продавав на хакерському форумі й через месенджер.

"Співробітники поліції здійснили в будинку в порушника обшук і вилучили комп'ютерну техніку, смартфони й накопичувачі інформації. Результати судової експертизи підтвердили акт несанкціонованого втручання в автоматизовані системи і виявили понад 300 000 текстових файлів із персональними даними декількох мільйонів користувачів з усього світу", – додали в кіберполіції.

Підлітку повідомили про підозру за ч. 1 і 2 с. 361–2 (несанкціонований збут і поширення інформації з обмеженим доступом) КК України. Вона передбачає до п'яти років позбавлення волі.

Нагадаємо, що за останній місяць правоохоронці встановили 25 причетних до масштабного витоку персональних даних українців. У різних регіонах України провели 36 обшуків. Під час слідчих дій виявили велику кількість файлів із персональними даними, фрагменти баз даних державних, банківських і комерційних установ.

У травні стало відомо про чат-бот в Telegram, у якому продавалися персональні дані українців. Керівник громадської організації "Електронна демократія" Володимир Фльонц повідомив у Facebook, що знайшов у цьому боті свої дані з багатьох держреєстрів, бази "Нової пошти", паролі з "ВКонтакте" і Linkedin.

Служба безпеки України почала розслідування через бота з персональними даними в месенджері Telegram.

Після попередньої перевірки в поліції повідомили, що чат-бот у Telegram з персональною інформацією про українців використовував компіляцію даних державних відомств і недержавних організацій за різні періоди минулих років. Він не причетний до початку роботи державного мобільного додатка "Дія".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram