ГоловнаПраво

Європейський суд з прав людини прийняв заяву Гримчака проти України

Захист колишнього заступника міністра вважає, що були порушені два пункти 5 статті Конвенції про захист прав людини.

Європейський суд з прав людини прийняв заяву Гримчака проти України
Фото: http://www.svobodnaya.odessa.ua

Європейський суд з прав людини отримав заяву від колишнього заступника міністра з питань тимчасово окупованих територій Юрія Гримчака проти України. Про це повідомив адвокат Гримчака Дмитро Мельник на своїй сторінці в Facebook.

"Воно стосується порушень п. 1 та п. 2 ст. 5 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод", - додав він.

Пункт 1 говорить, що кожен має право на свободу та особисту недоторканність. Нікого не можна позбавити волі, крім випадків, встановлених законом, та відповідно до законної процедури.

Пункт 2 говорить про те, що кожен, кого заарештували, повинен бути негайно поінформований зрозумілою для нього мовою про причини його арешту і будь-яке звинувачення, яке висунуто проти нього.

Фото: .facebook.com/profile.php?id=100010996294877

Нагадаємо, що Юрій Гримчак був заступником міністра з питань тимчасово окупованих територій і внутрішньо переміщених осіб України з 10 березня 2017 року по 4 вересня 2019 року. Його звільнили вже після затримання.

За версією слідства, Гримчак і спільник вимагали більш ніж мільйон доларів за надання деяких послуг. Представник однієї з приватних компаній розповів Гримчаку про проблему з отриманням дозвільних документів на будівництво в межах охоронної території Києва. Гримчак заявив, що за $1 млн може вирішити це питання. Гроші нібито потрібні були, щоб підкупити чиновників у Мінкультури, Мін'юсті, КМДА і Українському державному інституті культурної спадщини.

Ця ж фірма потребувала консультації у цивільній справі про стягнення боргу з іншого приватного підприємства. За версією слідства, Гримчак за $100 тис. узявся забезпечити прийняття необхідного судового рішення. Він нібито збирався звернутися до заступниці генерального прокурора, щоб та вплинула на голову Касаційного цивільного суду (у складі Верховного Суду), який своєю чергою міг би вплинути на суддів.

Під час переговорів сторони домовилися про суму $80 тис. Першу частину грошей у розмірі $50 тис. Гримчак і його помічник поділили між собою.

Гримчака і помічника затримали 14 серпня 2019 року після отримання $480 тис. ($30 тис. за вирішення питання з судом і $450 тис. за дозвільні документи).

12 травня Національне антикорупційне бюро закрило одну з кримінальних справ проти колишнього заступника міністра з питань тимчасово окупованих територій Юрія Гримчака. Вона стосується недостовірного декларування.

22 травня Спеціалізована антикорупційна прокуратура передала в суд обвинувальний акт щодо Юрія Гримчака і його помічника Ігоря Овдієнка.

26 травня ВАКС залишив під нічним домашнім арештом Юрія Гримчака. Його ймовірному спільникові змінили цілодобовий домашній арешт на нічний.

У червні в Вищому антикорупційному суді прокурор оголосив обвинувальний акт у справі стосовно ексміністра з питань тимчасово окупованих територій Юрія Гримчака. Прокуратура вважає, що ексчиновник за хабар обіцяв вирішити два питання представнику приватної фірми.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram