ГоловнаПраво

Венедіктова записала відео з поясненням підозри Порошенку

Вона пояснила, чому в тексті постанови про повідомлення підозри і дорученні вказані різні статті КК України.

Венедіктова записала відео з поясненням підозри Порошенку
Ирина Венедиктова
Фото: Скриншот

Генеральна прокурорка України Ірина Венедіктова записала відеоролик із поясненням підозри в злочині п'ятого президента, співголови фракції "Європейська солідарність" Петра Порошенка.

Вона пояснила, чому в тексті постанови про повідомлення підозри й дорученні вказані різні статті Кримінального кодексу України, йдеться на сайті ОГП.

За словами генпрокурорки, у травні 2019 року в Єдиний реєстр досудових розслідувань під номером з останніми цифрами 753 були внесені відомості про кримінальне провадження щодо призначення членів Вищої ради правосуддя. У листопаді 2019 в Реєстр внесли відомості з останніми цифрами 1732 – щодо призначення першого заступника голови Служби зовнішньої розвідки.

"При каденції колишнього генпрокурора 3 березня 2020 кримінальні провадження 753 і 1732 були об'єднані в одне провадження, якому ЄРДР автоматично присвоїв первинний номер з останніми цифрами 753. Під час розслідування епізод щодо Вищої ради правосуддя слідчий закрив, а номер залишився зміненим – 753", – пояснила Ірина Венедіктова.

10 червня вона підписала повідомлення про підозру, постанову, якою доручено повідомити про підозру й доручення повідомити про підозру.

У повідомленні про підозру є посилання на ч. 4 ст. 27, ч. 4 ст. 41, ч. 4 ст. 426–1 КК України. У постанові, крім цих статей, вказані ст. 109, 367 і 382 КК України. У дорученні вказані ст. 367, чт. 4 ст. 27, ч. 4 ст. 41 і ч. 4 ст. 426–1 КК України.

"Помилки немає. Оскільки постанова в описовій частині має посилання на всі статті, за якими кримінальне провадження розслідувалася, зокрема й закриті, а доручення мало кваліфікацію по конкретному епізоду, у якому винесено повідомлення про підозру", – заявила генпрокурор.

Вона також додала, що сьогоднішній допит Порошенко був перенесений у зв'язку з клопотанням сторони захисту про його перенесення на наступний день. Судове засідання щодо обрання запобіжного заходу відбудеться 1 липня.

Нагадаємо, що 18 червня суддя Сергій Вовк відклав обрання запобіжного заходу Петру Порошенку на 1 липня. Він аргументував це зміною клопотання прокуратури про обрання запобіжного у вигляді особистого зобов'язання, а не арешту. Захист Порошенка виступав проти такого рішення, закликаючи винести рішення по суті.

Після засідання під Офісом президента зібрався мітинг на підтримку Петра Порошенка. Його учасники вимагали "припинити політичні репресії"

Порошенка підозрюють в тому, що, будучи президентом України, у 2018 році шляхом видання "явно злочинного наказу" схилив голову Служби зовнішньої розвідки України Сергія Семочка до перевищення ним влади і службових повноважень.

19 червня генпрокурорка Ірина Венедіктова повідомила, що через відсутність складу злочину були закриті три кримінальні провадження щодо п'ятого президента України Петра Порошенка.

Провадження, у якому Порошенко є підозрюваним, було розпочато за заявою голови Служби зовнішньої розвідки України.

29 червня адвокат Порошенка Ігор Головань заявив, що генпрокурорка Ірина Венедіктова "заднім числом" оформила постанову, якою доручила іншому прокурору вручити підозру Порошенку. 

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram