ГоловнаПраво

Кількість підозрюваних у справі "Оптимумспецдеталі" зросла до сімох

28 травня висунули підозри двом новим фігурантам.

Кількість підозрюваних у справі "Оптимумспецдеталі" зросла до сімох
Фото: Lb.ua

Детективи Національного антикорупційного бюро повідомили підозри ще двом ймовірним учасникам корупційної схеми з постачання товарів невідомого походження "Укроборонпрому" з ухиленням від сплати податків та легалізацією незаконно отриманих коштів.

Отже, кількість підозрюваних у справі зросла до семи, повідомили в пресслужбі НАБУ.

Дії нових підозрюваних кваліфікують за ч.5 ст. 27 (пособництво), ч. 3 ст. 209 (умисне порушення вимог законодавства про запобігання легалізації доходів, отриманих злочинних шляхом).

"Згідно з даними слідства, учасники корупційної схеми у 2015–2017 роках використовували підконтрольне їм "Оптимумспецдеталь" та інші суб'єкти господарювання для поставок товарів невідомого походження підприємствам держконцерну "Укроборонпром" з ухиленням від сплати податків. За час дії схеми "Укроборонпрому" поставили товарів на суму близько 165 млн гривень", – йдеться в повідомленні.

Унаслідок злочину в бюджет держави не надійшло понад 49 млн гривень, з яких 25,77 – ПДВ, 23,57 – податок на дохід.

Нагадаємо, що в кінці лютого 2019 року навколо "Укроборонпрому" виник гучний корупційний скандал.

Журналісти Bihus.info повідомили, що державні оборонні заводи закуповували для військової техніки деталі з Росії. Запчастини завозили контрабандою, їх якість не перевіряли, й іноді в Україну потрапляв звичайний металобрухт. Контрабанду відмивали через фірми-прокладки, які перебували під контролем осіб, наближених до "Укроборонпрому". Прибуток ділилася між учасниками схеми.

Розслідування базується на листуванні, яку злило редакції анонімне джерело у 2018 році. Там були вказані імена, дати, суми хабарів і відкатів.

Основними фігурантами розслідування є власник компанії "Оптимумспецдеталь" Андрій Рогоза і його бізнес-партнери Віталій Жуков і Ігор Гладковський, син першого заступника голови РНБО Олега Гладковського.

30 квітня повідомлялося, що НАБУ й САП повідомили про підозру через корупційні дії в оборонній сфері шістьом особам, серед яких – колишній заступник міністра оборони Ігор Павловський і фактичні керівники ТОВ "Оптимумспецдеталь" – компанії-постачальника запчастин підприємствам ДК "Укроборонпром".

У травні 2020 Вищий антикорупційний суд обрав запобіжний захід у вигляді застави в 5 млн гривень Віталію Жукову, керівнику "Оптимумспецдеталі", підозрюваному в ухиленні від сплати податків при поставках запчастин заводу концерну "Укроборонпром".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram