ГоловнаПраво

Суд заарештував 300 млн грн, які з "Укрзалізниці" хотіла стягнути компанія Клименка

Також накладено арешт на 1000 придбаних цією самою компанією вагонів.

Суд заарештував 300 млн грн, які з "Укрзалізниці" хотіла стягнути компанія Клименка
Фото: Макс Левин

Вищий антикорупційний суд наклав арешт на 301 млн грн, який намагалася стягнути з АТ "Укрзалізниця" компанія, пов'язана з ексміністром зборів і доходів Олександром Клименком.

Про це інформує пресслужба НАБУ.

"Детективи Національного бюро спільно з САП забезпечили накладення арешту на 301 млн грн, який намагалася стягнути з АТ "Укрзалізниця" компанія, афільована з колишнім міністром доходів і зборів, підозрюваним у завданні понад 100 млрд грн збитків державі. Відповідне рішення ухвалив Вищий антикорупційний суд на початку травня 2020 року", - йдеться в повідомленні.

Також за ініціативою НАБУ і САП було накладено арешт на 1000 вагонів, придбаних цією самою компанією, на думку слідства, за рахунок незаконно отриманих коштів. Це майно було передано в управління АРМА. Орієнтовна вартість вагонів перевищує 500 млн грн.

Уточнюється, що в грудні 2019 року кримінальне провадження за підозрою ексміністра доходів і зборів передали в НАБУ, і в рамках розслідування НАБУ і САП вжили всіх необхідних заходів для збереження майна, яке може бути використане для відшкодування збитків, завданих незаконними діями топчиновників часів президентства Віктора Януковича.

Нагадаємо, 18 травня стало відомо, що Вищий антикорупційний суд скасував заочний арешт колишнього міністра доходів і зборів Олександра Клименка

У серпні 2019 року Печерський районний суд Києва заочно заарештував колишнього міністра доходів і зборів Олександра Клименка у справі про махінації з ПДВ, яку понад два роки не могли передати до суду.

Головна військова прокуратура завершила заочне розслідування проти Клименка ще в квітні 2017 року.

Розслідуванням встановлено, що підозрюваний у період 2012-2013 років, перебуваючи у складі очолюваної Віктором Януковичем злочинної організації, до складу якої входив Клименко, заволодів коштами державного бюджету України на загальну суму 3,1 млрд грн шляхом незаконного відшкодування з держбюджету ПДВ на рахунки трьох фіктивних підприємств.

Наразі справа перебуває на стадії ознайомлення сторони захисту з матеріалами кримінального провадження.

Нагадаємо, Клименко і ще 51 експрацівник Міністерства доходів і зборів є підозрюваними у ще одній справі - про "податкові майданчики". Їм інкримінують участь у схемі зі збору грошей з підприємств в обхід держбюджету. Збиток державі від цього оцінюється в 104 мільярди гривень.

Ця справа в березні 2019 року пішла до суду.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram