ГоловнаПраво

Російське судно зняли з арешту у справі про видобуток піску в Криму

Прокуратура АРК розпочала кримінальне провадження.

Російське судно зняли з арешту у справі про видобуток піску в Криму
Фото: facebook.com/LlutsenkoYuri

Прокуратура АР Крим розпочала кримінальне провадження за фактом винесення суддею свідомо неправосудного рішення про зняття арешту з судна (ч. 2 ст. 375 Кримінального кодексу України).

Йдеться про судно, яке займалося незаконним видобутком піску в заповідних зонах Чорного моря біля узбережжя Криму, інформує пресслужба відомства.

"Встановлено, що суддею одного з районних судів Одеси 13 травня 2020 винесено рішення про скасування арешту, накладеного на судно в кримінальному провадженні за фактом незаконного видобутку піску в заповідних зонах Чорного моря біля узбережжя Криму. Арешт був накладений цим судом ще 16 липня 2018 з клопотанням прокуратури АР Крим в якості забезпечення відшкодування збитків за нелегальний видобуток природних копалин, які, згідно з висновком експертизи, становлять понад 140 млн грн", - йдеться в повідомленні.

У відомстві стверджують, що після передислокації органу досудового розслідування з Одеси до Херсона, "достовірно знаючи про те, що справа не належить до підсудності районного суду Одеси", адвокати власника судна в березні 2020 звернулися саме до цього суду.

Прокуратура АР Крим підкреслила, що оскаржить рішення районного суду в Апеляційному суді Одеської області. Повідомляється, що діям судді буде надана "відповідна правова оцінка".

Як стало відомо Крим.Реалії з власних джерел, мова йде про суддю Приморського районного суду Анатолія Володимировича Деруса і російське судно Seabreeze.

Оновлення. Зараз судно має назву "Trump D". Його власник - зареєстрована в США компанія Pilin Fleet Management. Компанія стверджує, що судно ніколи не здійснювало діяльності у водах і на території окупованого Росією півострова Крим.

Пресслужба компанії заявила, що вона залишає за собою право звертатися за захистом своїх прав, стягнення збитків з держави України та врегулювання ситуації через дипломатичні канали та посольство Сполучених Штатів Америки в Україні.

"Виходячи з інформації, яку мають власники, відсутність порушень законодавства України та міжнародних норм під час експлуатації судна MV "TRUMP D" підтверджена українським судом. Але за інформацією, поширеною українською прокуратурою в ЗМІ, судно MV "TRUMP D" буде заарештовано і заблоковано в порту Південний. Крім того, порушуючи принцип презумпції невинності, власника судна звинувачують у порушенні міжнародного законодавства. Для компанії залишається незрозумілим, як державний орган може ставити під сумнів рішення суду, яке набрало законної сили і не підлягає оскарженню", - йдеться в повідомленні.

Нагадаємо, в травні 2018 року український суд заарештував російське судно-земснаряд "Печора" у справі про незаконний видобуток піску в анексованому Росією Криму. А 10 квітня того ж року в зазначеному кримінальному провадженні накладено арешт на судно Seabreeze, яке належить російській компанії.

За даними ГПУ, видобуток піску проводився для будівництва моста через Керченську протоку.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram