ГоловнаПраво

САП оскаржить запобіжний захід Микитасю через невнесення застави

Прокуратура наполягає на арешті без права на заставу.

САП оскаржить запобіжний захід Микитасю через невнесення застави
Фото: maxim-mikitas.com

Спеціалізована антикорупційна прокуратура оскаржить відмову суду посилити запобіжний захід екснардепу Максиму Микитасю, якого підозрюють в заволодінні майном Національної гвардії.

Йдеться про рішення слідчого судді Вищого антикорупційного суду, яким він відмовив застосувати до підозрюваного запобіжний захід у вигляді утримання під арештом без права на заставу, повідомили на сторінці САП у Facebook.

"3 квітня 2020 рішенням слідчого судді ВАКС було частково задоволено клопотання прокурора САП через порушення процесуальних зобов'язань – з екснардепа в дохід держави стягнули 80 млн гривень. Водночас слідчий суддя постановив застосувати до підозрюваного новий запобіжний захід у вигляді застави в розмірі 100 млн гривень із накладанням відповідних обов'язків", – йдеться в повідомленні.

Згідно з рішенням суду, Микитась повинен був протягом п'яти днів внести всю суму застави, але не зробив цього.

"З огляду на це, прокурор САП звернувся до суду з вимогою застосувати до підозрюваного більш суворий запобіжний захід. На засіданні 20 квітня слідчий суддя ВАКС відмовив прокурору в задоволенні клопотання. Категорично не погоджуючись із таким рішенням, прокурор оскаржить його в Апеляційній палаті ВАКС", – підсумували в Спеціалізованій антикорупційній прокуратурі.

Нагадаємо, що Микитась підозрюється в привласненні майна Національної гвардії, з якою "Укрбуд" уклав угоду, за якою на території колишньої військової частини повинні були побудувати житловий комплекс, а Нацгвардія за це повинна була отримати там 50 квартир і 30 паркомісць. Але у 2016–17 роках сторони уклали додаткові угоди, за якими Нацгвардія відмовилася від квартир і паркомісць на Печерську в обмін на 65 квартир у будинку на околиці Києва, вартість яких, як потім встановила проведена експертиза, виявилася на 81,6 млн грн менша.

У жовтні 2019 року його взяли під варту із заставою 80 млн гривень, яку він сплатив. У квітні ВАКС постановив стягнути гроші до держбюджету через порушення Микитасем одного із зобов'язань, встановленого йому судом.

Після цього йому призначили новий запобіжний захід у вигляді застави 100 млн гривень, яку він оскаржив. Грошей поки не вніс.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram