ГоловнаПраво

У КС заявили, що законопроєкт про зміни до закону про Конституційний Суд може погіршити права людини

Йдеться про зареєстрований у Раді законопроєкт №3300.

У КС заявили, що законопроєкт про зміни до закону про Конституційний Суд може погіршити права людини
Фото: Макс Требухов

Конституційний Суд України застерігає від необґрунтованих законодавчих змін, які можуть погіршити права людини. Про це повідомили в пресслужбі КС.

Йдеться про зареєстрований в Раді законопроєкт №3300 про зміни до закону "Про Конституційний Суд" в частині посилення незалежності та поліпшення ефективності функціонування органу конституційної юрисдикції. На думку представників суду, в цьому документі не врахували комплексний підхід щодо пропозицій КС, переданих до парламенту, замість цього передбачені суттєві обмеження деяких конституційних прав.

"Конституційний Суд України не схвалює намагання необґрунтованих законодавчих змін, які можуть погіршити права людини в Україні, і наполягає, що такі зміни повинні прийматися зважено, аргументовано, після проведення профільних дискусій із залученням експертів, в тому числі Венеціанської комісії, про що неодноразово говорила Рада Європи", - йдеться в повідомленні.

Водночас КС вітає проведення реформи щодо впровадження інституту конституційної скарги.

"Однак питання про внесення змін до закону "Про Конституційний Суд України" повинен, перш за все, ініціювати Комітет Верховної Ради з питань правової політики з відповідними напрацюваннями. Таке рішення повинно бути обґрунтоване захистом прав і свобод людини, в тому числі юридичних осіб, що випливає з Конституції та рішень КС", - підсумували в Суді.

Нагадаємо, що законопроєкт про зміни до закону про Конституційний Суд був зареєстрований парламентом 3 квітня 2020. Його ініціатором є нардеп фракції "Слуга народу" Галина Третьякова.

Серед іншого, документ пропонує перенести Конституційний Суд з Києва до Харкова.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram