ГоловнаПраво

За вбивство активіста Стерненка пропонували тисячу доларів, - свідок

У 2018 році на Сергія Стерненка було здійснено три замовні напади.

За вбивство активіста Стерненка пропонували тисячу доларів, - свідок
Фото: Znaj.ua

Свідок у справі нападу на одеського активіста Сергія Стерненка розповів про замовника, мотиви нападників і ціну, яку пропонували заплатити виконавцю замаху.

В ексклюзивному відео, оприлюдненому ZN.UA, свідок, який не показав свого обличчя через побоювання за власну безпеку, розповів, що вирішив дати свідчення, оскільки дружив з одним з нападників - Іваном Кузнєцовим, особисто чув від нього про планування замаху на активіста, а також про те, хто саме організовував напад.

Цією людиною був їхній спільний знайомий Олександр Подобєдов. Саме Подобєдова свідок звинувачує в загибелі свого друга. Чоловік вирішив говорити, тому що, на його переконання, організатор злочину, який втягнув Кузнєцова в кримінал, досі не покараний.

Навесні 2018 року Іван Кузнєцов і Олександр Ісайкул напали на активіста Сергія Стерненка і його дівчину Наталію Усатенко під їхнім будинком в Одесі. Стерненко активно захищався, і під час його самооборони Іван Кузнєцов загинув.

За словами свідка, Іван Кузнєцов жив у місті Чорноморську Одеської області, у нього були фінансові та сімейні проблеми, він вживав наркотики, через що був змушений шукати легкі гроші. Він познайомився з Олександром Подобєдовим і почав на нього працювати. Переважно це була охорона різних об'єктів, але іноді Подобєдов займався і рейдерством.

Чоловік, який про це розповів, заявив, що раніше і сам працював з Подобєдовим, а тому, своєю чергою, допомагав мер Одеси Геннадій Труханов.

За словами свідка, за чотири дні до нападу на Стерненка, 20 травня 2018 року, Кузнєцов зустрівся з ним і повідомив, що Подобєдов отримав від Труханова замовлення "поламати нациста Стерненка", який йому заважає. Кузнєцов шукав для цієї справи співвиконавця і пропонував заплатити за це тисячу доларів.

Через чотири дні наш свідок дізнався, що Кузнєцов загинув під час нападу на Стерненка.

Він також додав, що був знайомий і з Олександром Ісайкулом, який теж працював з Подобєдовим. Ще йому відомо, що Віталій Посувайло теж міг працювати з цим кримінальним угрупованням.

Нагадаємо, Сергій Стерненко - колишній голова місцевого відділення "Правого сектора" в Одесі. Також він був активним учасником протестних акцій у зв'язку із забудовою території так званого Літнього театру в Одесі.

24 травня 2019 року на Стерненка було скоєно напад, в результаті якого він смертельно поранив ножем нападника.

Цей замах був вже третім за рахунком: 7 лютого 2018 року він заявляв, що на нього вже здійснювали напад. Вранці 1 травня того самого року в Стерненка стріляли. Обидва нападники були затримані. Поліція відкрила справу за статтею "умисне вбивство".

14 лютого 2019 року активіст повідомляв про те, що у нього в машині виявили два GPS-трекери. Він також стверджував, що один з пристроїв використовували співробітники одеської поліції.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram