ГоловнаПраво

До кінця року майже половина складу судів буде вакантною, - ВРП

У середньому розгляд справ у судах може тривати два роки.

До кінця року майже половина складу судів буде вакантною, - ВРП
Фото: Lb.ua

До кінця року дефіцит кадрів у судовій системі може сягнути 3000 суддів, що становить половину всього судового корпусу. Оскільки Вища кваліфікаційна комісія суддів припинила функціонувати 7 листопада 2019, процеси відбору, відрядження, переведення, кваліфікаційного оцінювання суддів зупинено. Про це повідомляє пресслужба ВРП.

«У разі формування нового складу ВККСУ в листопаді поточного року дефіцит кадрів у судах буде становити не менш ніж 3000 чоловік, майже половину всіх суддів України. У середньому розгляд справ в судах може тривати два роки», - повідомляє пресслужба.

Там наголошують, що на конкурс у ВККС офіційно представлені документи від 189 кандидатів. Але конкурсна комісія сформована лише наполовину. Міжнародні організації, які мали делегувати трьох експертів, досі утримуються від подання своїх кандидатур. (Як визначено законом, експертів можуть подати міжнародні організації, з якими Україна співпрацює у сфері протидії корупції на підставі міжнародних договорів. Йдеться про організації, які брали участь у формуванні Громадської ради міжнародних експертів під час конкурсу у Вищий антикорупційний суд. Тоді перелік організацій надавало Міністерство закордонних справ).

Також у ВРП нагадали, що термін подання кандидатур від міжнародників продовжено рішенням Вищої ради правосуддя до 10 березня. «Під час зустрічі з членами Міжнародної консультативної ради ми почули позицію про те, що відсутність чіткого регулювання в законі є причиною того, що європейські організації тримають паузу. В цьому контексті важливо згадати, що критика закону з боку європейських партнерів розпочалася зі спільної заяви посольств Канади і Європейського Союзу. В цій заяві вони вказували на те, що коло експертів має бути визначено ширше, а терміни залучення міжнародних експертів мають бути подовжені», - зазначив заступник голови ВРП Олексій Маловацький.

Зараз закон перебуває на розгляді в Конституційному Суді, і конкурсна процедура може бути розблокована після того, як буде прийнято рішення КСУ.

«Оскільки Закон № 193-IX не оскаржується у частині створення ВККСУ, тобто формування конкурсної комісії та прийняття рішення щодо проведення відбору, ВРП ухвалила відповідне рішення та визначила строки на отримання пропозицій від міжнародних експертів та Ради суддів України, яка надала свої пропозиції», - йдеться в повідомленні ВРП.

Нагадаємо, в листопаді 2019 набули чинності зміни до законів «Про судоустрій і статус суддів» та про діяльність органів суддівського управління. Відтоді були припинені повноваження ВККС. Новий склад мають сформувати протягом 90 днів. У грудні 2019 Венеціанська комісія надала критичний висновок щодо закону.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram