ГоловнаПраво

ВАКС продовжив обов'язки двом фігурантам справи "Роттердам+"

Менеджерів "ДТЕК" підозрюють у завданні державі збитків на загальну суму 18,87 млрд грн.

ВАКС продовжив обов'язки двом фігурантам справи "Роттердам+"
Фото: Lb.ua

Вищий антикорупційний суд України на два місяці продовжив термін дії обов'язків двом топменеджерам компанії "ДТЕК", яка належить Рінату Ахметову, в справі "Роттердам+".

Про це інформує пресслужба ВАКС.

Як зазначається, генеральному директору "ДТЕК Мережі" продовжили обов'язки на два місяці. Також він зобов'язаний прибувати до слідчого (детектива), прокурора і в суд щодо кожної вимоги; повідомляти детективам Національного антикорупційного бюро України, прокурору або суду про зміну місця проживання або роботи.

Колишньому начальнику відділу управління енергетики НКРЕКП продовжили обов'язки до 4 квітня 2020 року. Він також зобов'язаний дотримуватися покладених на нього процесуальних обов'язків.

За версією слідства, менеджерів "ДТЕК" підозрюють у завданні державі збитків на загальну суму 18,87 млрд грн через введення формули розрахунку вартості теплової енергії, відомої як "Роттердам+".

Нагадаємо, 8 серпня детективи Національного антикорупційного бюро повідомили про підозру 6 особам у так званій справі "Роттердам+", серед яких два менеджери компанії ДТЕК.

Раніше Європейська асоціація вугілля та лігніту (Euracoal) підтвердила економічну обґрунтованість української методології ціноутворення на вугілля. "Вибір маркерної ціни є правильним, індекс API-2 є прозорим і відповідає показникам ціни імпортного паритету для вугілля в Україні", - йдеться в пресрелізі Euracoal, опублікованому на її вебсайті 21 вересня 2018 року.

Законність і економічна обґрунтованість формули "Роттердам+" була також підтверджена експертизою Київського науково-дослідного інституту судових експертиз. У грудні 2017 року експертиза була призначена судом. Експертиза підтвердила обґрунтованість формули, а також встановила, що методика розрахунку була законною. Формула є наслідком Директиви ЄС 2009/72 / ЄС від 13 липня 2009 року, договору про членство України в Енергетичному співтоваристві, Угоди про асоціацію України з ЄС, рекомендацій Антимонопольного комітету України від 17 вересня 2015 року.

Директор Інституту економіки та прогнозування НАН України, академік Валерій Геєць в інтерв'ю газеті "Україна молода" стверджував, що проведене Інститутом на замовлення НАБУ дослідження не підтвердило, що приватні вугледобувні підприємства отримували надприбуток у результаті використання формули "Роттердам+".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram