ГоловнаПраво

В ОБСЄ занепокоєні українським законопроєктом про дезінформацію

Боротьба з російською дезінформацією не повинна проводиться за рахунок втручання в роботу ЗМІ.

В ОБСЄ занепокоєні українським законопроєктом про дезінформацію
Арлем Дезір
Фото: EPA/UPG

Представник Організації з безпеки і співробітництва в Європі з питань свободи ЗМІ Арлем Дезір стурбований змістом положень законопроєкту про дезінформацію і готовий провести його юридичну експертизу.

Про це йдеться в заяві на сайті ОБСЄ.

"Я розумію необхідність боротьби з дезінформацією, особливо в контексті нинішнього конфлікту в Україні і навколо неї. Але це не повинно робитися за рахунок свободи засобів масової інформації та втручання держави в утримання засобів масової інформації та організацію журналістської діяльності в країні", - сказав Дезір.

Він також підкреслив, що чинне українське законодавство вже передбачає механізми протидії суспільно небезпечній інформації.

"Саморегулювання, підтримка професійних стандартів журналістики та ініціатив з перевірки фактів, незалежність ЗМІ, різноманітність джерел для спростування неправдивої інформації та розвиток медійної грамотності є ключовими компонентами в боротьбі з маніпулюванням інформацією та першочерговою важливістю для забезпечення доступу до достовірної інформації", - сказав Дезір.

Представник ОБСЄ зазначив, що кілька асоціацій ЗМІ та неурядових організацій, що займаються питаннями свободи ЗМІ, Національна спілка журналістів України та Європейська федерація журналістів розкритикували новий законопроєкт, головним чином тому, що він передбачає надмірне вторгнення державного регулювання і контролю у сфері ЗМІ та шкідливе для саморегуляції ЗМІ.

Дезір заявив, що він готовий брати участь в обговореннях з владою цього питання і провести юридичну експертизу законопроєкту на повну відповідність міжнародним стандартам і щоб гарантувати, що він не вплине негативно на свободу ЗМІ.

Раніше в Верховній Раді зареєстрували проєкт Закону про медіа, який підготовила група депутатів фракції "Слуга народу". Проєкт закону "Про протидію дезінформації" вводить адміністративну та кримінальну відповідальність за поширення дезінформації.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram