ГоловнаПраво

Апеляцію на арешт двох обвинувачених у вибухах під Радою перенесли на кінець січня

Гуменюк і Крайняк перебувають в СІЗО вже чотири роки.

Апеляцію на арешт двох обвинувачених у вибухах під Радою перенесли на кінець січня
Фото: LB.ua

Київський апеляційний суд відклав на 28 січня 2020 року розгляд скарги на запобіжний захід обвинуваченим у вибухах під парламентом 31 серпня 2015 року Ігорю Гуменюку та Сергію Крайняку. Про це повідомляє кореспондент LB.ua.

На засідання апеляційного суду 17 грудня їх не доставили. З Крайняком спілкувалися по відеозв'язку. Гуменюк, за словами судді, не зміг вийти на зв'язок з поважної причини. Як вдалося з'ясувати LB.ua, він прийняв іслам, а тому молився, коли проходило засідання. Захисника Гуменюка також не було під час засідання.

Прокурор у справі Сергій Гарасим заявив, що розгляд справи без захисника другого обвинуваченого неможливий. Адвокат Крайняка - Олександр Заруцький повідомив, що не може ігнорувати думку прокурора у цьому руслі, і хоча не бачить жодної практичної мети в розгляді, надалі однаково наполягатиме на розгляді цієї апеляції.

Як він пояснив LB.ua після засідання, термін запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою в обвинувачених закінчився ще 4 листопада. І суд першої інстанції ухвалив нове рішення - про його продовження. А апеляційна скарга стосується попереднього рішення.

Суддя Олександр Журавель зазначив, що скарга має практичне значення, оскільки захисники раніше звернулися до Європейського суду з прав людини щодо порушень прав їхніх клієнтів у цій справі.

Нагадаємо, розгляд справи про вибухи під Верховною Радою розпочався у Шевченківському райсуді Києва у 2016 році, однак до розгляду по суті перейшли наприкінці 2017 року.

За зверненням однієї з постраждалих, розгляд справи закрили від вільних слухачів, ведеться відеотрансляція. За словами адвоката Олександра Заруцького, жінка поскаржилася суду, що нібито їй погрожують вільні відвідувачі, через що погіршується її здоров'я і їй доводиться приймати ліки. Суд розцінив це як загрозу життю жінки і закрив процес.

Зараз справа перебуває на стадії додавання матеріалів. Розгляд справи по суді продовжиться 6 лютого о 12:00 у Шевченківському районному суді Києва.

Як відомо, 31 серпня 2015 року Верховна Рада в першому читанні ухвалила президентський законопроєкт про внесення змін до Конституції в частині децентралізації. Після цього під будівлею парламенту почалися сутички мітингувальників, які виступали проти голосування за законопроєкт, з правоохоронцями. В результаті зіткнень і вибуху гранати загинули четверо нацгвардійців.

Були затримані Ігор Гуменюк - боєць батальйону "Січ" і Сергій Крайняк - боєць добровольчого батальйону "Карпатська Січ".

Гуменюка звинувачують у тому, що той нібито кидав гранату, а Крайняк нібито кинув димову шашку, щоб прикрити дії Гуменюка. Обом інкримінують участь у терористичній організації, Гуменюку - також незаконне поводження зі зброєю, боєприпасами та вибухівкою, опір правоохоронцям.

Гуменюку і Крайняку загрожує максимальне покарання - довічне ув'язнення. Вони перебувають в Київському СІЗО на Лук'янівці вже чотири роки. Своєї провини не визнають.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram