ГоловнаПраво

Розгляд справи за позовом Семочка до Порошенка продовжили на місяць

Наступне засідання заплановане на 15 січня.

Розгляд справи за позовом Семочка до Порошенка продовжили на місяць
Сергей Семочко
Фото: Публичные люди

Верховний Суд України в складі колегії суддів касаційного адміністративного суду продовжив розгляд справи за позовом колишнього першого заступника голови Служби зовнішньої розвідки Сергія Семочка проти п'ятого президента України Петра Порошенка. Про це повідомили на сайті Судової влади України.

Семочко 23 травня звернувся до Верховного Суду з позовом, в якому просив визнати протиправним і скасувати указ президента України від 12 квітня 2019 року про його звільнення з посади, а також попросив поновити його на цій посаді з 13 квітня 2019 року.

Як аргумент позивач заявив, що в період з 8 по 22 квітня 2019 року перебував на лікарняному у зв'язку з загальними захворюваннями і тимчасовою непрацездатністю. 23 квітня він прийшов на роботу для виконання обов'язків у Службі зовнішньої розвідки, де дізнався про своє звільнення. Того ж дня він ознайомився з указом про звільнення на сайті президента України.

"11 грудня колегія суддів оголосила перерву в судовому засіданні для надання можливості представнику Служби зовнішньої розвідки України (третя особа, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні відповідача) дати пояснення щодо складання листів ознайомлення з наказом від 19 квітня 2019 №425-ОС "Щодо особового складу. Щодо військовослужбовців" і ознайомлення з цим наказом відповідача, оскільки під час засідання представник СЗР України не зміг відповісти на це питання", - уточнили у Верховному Суді.

Наступне засідання в цій справі призначено на 15 січня 2020 року.

Нагадаємо, в липні 2018 року Сергій Семочко, який займав посаду начальника київської СБУ, був призначений Порошенком першим заступником голови Служби зовнішньої розвідки.

На початку жовтня 2018 року вийшло журналістське розслідування Bihus.info з приводу Семочка. У ньому йшлося про те, що в 2015-2017 роках, під час війни, сім'я Семочка, не маючи ніяких великих легальних доходів, придбала три особняки в одному з найдорожчих дачних селищ - селі Козин під Києвом - вартістю декілька мільйонів доларів.

Також у розслідуванні йшлося, що сім'я українського розвідника і контррозвідника Семочка вказана в базах даних платників податків Російської Федерації.

Згодом контррозвідка СБУ підтвердила наявність російського громадянства у дружини Семочка. У квітні 2019 року Порошенко звільнив Семочка.

5 грудня 2019 року директор ДБР Роман Труба заявив, що бюро готує Петру Порошенку ще один проєкт підозри, що стосується призначення першого заступника голови Служби зовнішньої розвідки Сергія Семочка. 

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram