ГоловнаПолітика

Вінник: ніде в світі немає у відкритому доступі всієї інформації про майно чиновників

"Це гіпертрофована свобода слова, демократія і відкритість, якої не може бути"

Вінник: ніде в світі немає у відкритому доступі всієї інформації про майно чиновників
Фото: Макс Требухов

Законопроект про закриття інформації в деклараціях чиновників, який вніс лідер фракції БПП Ігор Гринів, не вплине на розслідування Нацагентства з протидії корупції та Національного антикорупційного бюро, вони зможуть отримати необхідний перелік адрес, подарунків і автомобілів.

Про це сказав народний депутат від БПП Іван Вінник в ексклюзивному коментарі LB.ua.

«Я розумію, яка ідея законопроекту. Тому, що битва за освоєння грантових коштів іноді неправильно сприймається суспільством. А також впливає на зміст законодавчих актів, які приймає парламент. Якщо ви вдома зберігайте 10 тис. доларів, треба вказати, де ці гроші лежать. Це гіпертрофована свобода слова, демократія і відкритість, якої не може бути. Тому, коли Шабунін каже, що в електронному декларуванні намагаються приховати важливу інформацію, то це повна брехня. НАБУ, НАПК не матимуть ніяких обмежень у доступі до інформації. Її отримає громадськість, щоб не використовувати адреси в злочинних цілях. Навіщо це виставляти на загальний огляд? У жодній країні світу цього немає", - вважає він.

Нардеп також упевнений, що вписувати подарунки і машини в електронній декларації - зайве, адже ці графи передбачені в паперових деклараціях. На його думку, е-декларування створювали для іншої мети.

"І машини, і подарунки вже вказуються в паперових деклараціях. Зараз створюють помилкове інформаційне поле. Депутатські декларації - у відкритому доступі на сайті ВР, міністрів - на сайті Кабміну. Е-декларації створювалися для можливості автоматичної перевірки інформації", - говорить він.

На думку Вінника, керівник "Центру протидії корупції" Віталій Шабунін намагається "вигородити" себе, звинувативши українських держслужбовців у саботажі закону, і хоче залякати їх відмовою в отриманні безвізового режиму.

"Шабунін виграв грант, а воно не працює. За 7 тис. доларів, які відправили на сайт, можна зробити якісний продукт. Інші кошти пішли на круглі столи і т. ін. А в НАПК працюють некомпетентні люди. У питанні безвізового режиму є чіткий план дій, який передбачає близько 140 пунктів. Їх Україна виконала, що підтверджується звітами відкритих звітів Єврокомісії, і навіть профільного комітету Європарламенту, який пройшов питання безвізового режиму для України, його прийняття схвалила Рада Європи. Все, що від нас вимагали, ми зробили", - переконаний депутат.

Нагадаємо, 29 вересня лідер фракції "Блоку Петра Порошенка" Ігор Гринів зареєстрував законопроект №5192, яким пропонується закрити частину інформації в деклараціях чиновників. Згідно з ним, дані про автомобілі, подарунки і готівку не будуть публікуватися у відкритому доступі.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram