ГоловнаПолітика

Адміністрація Президента не налаштована на оновлення складу КС, - Ємець

Депутат нагадав, що шестеро суддів КС підпадають під дію закону про люстрацію

Адміністрація Президента не налаштована на оновлення складу КС, - Ємець
Леонид Емец
Фото: Макс Требухов

Народний депутат від фракції "Народний фронт" Леонід Ємець вважає, що склад Конституційного Суду потрібно оновити. Про це він заявив в інтерв'ю LB.ua.

"Якщо говорити про нинішній склад Конституційного Суду, то там продовжують працювати судді, які приймали рішення про передачу Януковичу додаткових повноважень. Вони повинні за це відповісти.

Хоча, на мій погляд, Адміністрація Президента не налаштована на оновлення складу КС. Можу тільки додумувати, чому ... Офіційно її представники стверджують, що введенням конкурсу для суддів КС ми нібито порушимо Конституцію (як відомо, в Конституції міститься вичерпний перелік причин, за якими можна звільнити суддю КС, - ред.)", - зазначив він.

Ємець уточнив, що, відповідно до закону про люстрацію, який зараз перебуває у провадженні КС, шість суддів, котрі свого часу приймали рішення про повернення до Конституції 1996 року, що сприяло узурпації влади Януковича, самі підпадають під люстрацію. І повинні оголосити про самовідвід.

"У ЗМІ є докази, що Конституційний Суд планує скасувати закон про очищення влади. Тому що шестеро суддів КС, які свого часу приймали рішення про повернення до Конституції 1996 року, що сприяло узурпації влади Януковича, самі підпадають під люстрацію.

Конституційний Суд відверто перевищив свої повноваження, відкрито кримінальне провадження. Більше того, є рішення Верховного Суду у справі екс-голови КС В'ячеслава Овчаренка, в якому визнано перевищення влади суддями КС".

За словами Ємця, його викликали на допит у Генпрокуратуру у провадженні про тиск на суддів КС.

"Провадження відкрито за поданням окремих суддів КС. Зібрано всі публічні виступи з приводу люстраційного закону міністра юстиції Павла Петренка, начальника люстраційного департаменту Міністерства юстиції Тетяни Козаченко і нас з Єгором Соболєвим (депутатом від «Самопомочі», - ред.). Усі ми виступаємо в цьому провадженні як свідки", - зазначив він.

Про закриття справи ГПУ Ємця не повідомляла.

Нагадаємо, в ЗМІ потрапив проект рішення Конституційного Суду, яким він визнає закон про люстрацію неконституційним.

Конституційний Суд прийняв на розгляд подання Верховного Суду України щодо закону про люстрацію ще в листопаді 2014 року.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram