ГоловнаПолітика

Москва перетворює Крим у військовий форпост - Чубаров

Глава Меджлісу кримськотатарського народу закликав Захід до посилення санкцій проти Росії.

Москва перетворює Крим у військовий форпост - Чубаров
Чубаров
Фото: 24tv.ua

Росія перетворює Крим у військовий форпост проти південного флангу НАТО.

Про це заявив глава Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров під час зустрічі з журналістами, повідомляє кореспондент LB.ua.

"Забудьте назавжди твердження Путіна, що там є інтереси росіян, "духовні скріпи", що звідти починалася російська історія, що він думає про інтереси кримчан. Путіну Крим потрібен як територія, з якої він може посилено загрожувати Заходу війною. Зараз в Криму є вся найсучасніша зброя: чи то ракети, чи літаки", - заявив народний депутат.

"На півострові, який Росія вважає військовим форпостом, не потрібне нелояльне населення. Єдині, хто масово і публічно виступив проти вторгнення Росії, - кримські татари... Ми, кримські татари, просто знаємо, що у нас немає майбутнього, якщо Крим залишиться у складі Росії. Ми знаємо, що вони зроблять все, щоб нас звідти виселити. Якщо Сталін виселив нас за три дні, то Путін цього робити не буде, але зробить все, щоб люди звідти виїхали", - пояснив Чубаров.

За словами Чубарова, політика Путіна полягає в тому, щоб посилювати репресії проти кримських татар. Так, більше 20 кримських татар зараз є політичними в'язнями, 17 вважаються зниклими безвісти.

Голова Меджлісу також зазначив, що у кримських татар немає плану, який би звільнив Крим від Росії. "Ми не здатні на це. Нас всього 300 тисяч в Криму. Але це наша земля", - зазначив він.

"Путін хоче змусити весь світ грати за його правилами. Я не бачу механізмів (протистояння Росії), крім посилення санкцій: ембарго на російські енергоносії і загроза відключення РФ від системи SWIFT. Санкції - це, на жаль, єдиний інструмент, щоб змусити Росію дотримуватися міжнародних законів. Діючі санкції зупинили агресію, але не були достатніми, щоб Україна повернулася у свої межі", - сказав Чубаров.

"Протистояння з Росією - це завдання України, а не наших союзників. Ми просимо тільки про допомогу... У нас є внутрішні уроки і ми самі зробимо", - підсумував політик.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram