ГоловнаПолітика

МЗС України: доповідь щодо MH17 вказала на безпосередню причетність Росії до катастрофи

"Бук" потрапив до України з Росії і був вивезений назад.

МЗС України: доповідь щодо MH17 вказала на безпосередню причетність Росії до катастрофи
Фото: EPA/UPG

Міністерство закордонних справ України виступило за створення міжнародного трибуналу під егідою Ради Безпеки ООН для притягнення до відповідальності винних у катастрофі літака Malaysia Airlines на Донбасі..

Про це йдеться в заяві МЗС за підсумками звіту Спільної слідчої групи, який був представлений у середу.

"Новий і дуже важливий елемент сьогоднішньої доповіді - інформація про маршрут, яким зброя потрапила з Росії на територію України і було вивезено в зворотному напрямку через контрольовану тільки росіянами і їхніми бойовиками ділянку російсько-українського кордону. Це ще раз вказує на безпосередню причетність держави-агресора до збиття літака. Розслідування щодо конкретних підозрюваних, ланцюга підпорядкованості та передачі команд нині триває з тим, щоб уже найближчим часом передати справу на розгляд належної судової інстанції", - сказано в ній.

"Звичайно, найефективнішим було б створити міжнародний трибунал під егідою РБ ООН. Попри широку міжнародну підтримку цієї ідеї, Росія стала свого часу єдиною країною, яка ветувала резолюцію РБ ООН про створення такого трибуналу. У зв'язку з цим держави, слідчі органи яких беруть участь у розслідуванні, продовжують роботу щодо визначення механізму притягнення винних у катастрофі до відповідальності", - заявило українське міністерство.

МЗС України зазначає, що для успішного завершення кримінального розслідування необхідна підтримка міжнародної спільноти і співпраця з боку країн, як це передбачено резолюцією Радбезу 2166 від 2014 року.

Нагадаємо, міжнародне слідство визнало, що літак авіакомпанії Malaysia Airlines рейсу MH17 був збитий із ЗРК "Бук", який прибув із Росії. Ракету запустили з території, яка контролювалася бойовиками "ДНР".  

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram