ГоловнаПолітика

Уповноважений з прав дитини закликав до поширення наставництва в Україні

В українських закладах інституційного догляду проживає близько 104 тис. дітей.

Уповноважений з прав дитини закликав до поширення наставництва в Україні
Фото: kievvlast.com.ua

Верховна Рада прийняла законопроект про внесення змін до Закону України "Про забезпечення організаційно-правових умов соціального захисту дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування" для введення інституту наставництва в Україні.

"Тепер усі небайдужі люди, у яких є сили, можливість і бажання, можуть стати справжнім другом і порадником для дитини інституційних установ і допоможуть їм підготуватися до дорослого життя", - написав уповноважений президента з прав дитини Микола Кулеба у фейсбуці. Проект змін внесено Президентом України і підтримано у другому читанні 247 народними депутатами. Це перший законопроект Президента, прийнятий Верховною Радою в новому політичному сезоні.

За словами Кулеби, зараз в українських закладах інституційного догляду проживає близько 104 тис. дітей, тільки 10% з них - сироти чи позбавлені батьківського піклування. 90% - це діти, які мають батьків, але з різних причин вони живуть в інтернатах і не отримують достатньої підтримки і турботи.

Наставництво є одним із сучасних методів підготовки вихованців інтернатних закладів до самостійного життя, який практикують у багатьох країнах світу. В Україні його реалізують як проект "Одна надія" вже 7 років.

"Зараз ми зможемо розвинути цей досвід по всій Україні і за допомогою громадських організацій забезпечити кожного вихованця інституційних установ наставником, від якого він буде отримувати турботу, підтримку та допомогу. Велика відповідальність за забезпечення підготовки і супроводу наставників відтепер лежить на центрах соціальних служб для сім'ї, дітей і молоді і громадських організаціях, статутною діяльністю яких є захист прав дітей. Закликаю такі громадські організації до співпраці і сприяння поширенню наставництва по всій Україні!" - підсумував Кулеба.

Нагадаємо, в чотирьох містах України з'явилися шкільні офіцери.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram