ГоловнаПолітика

В Україні з'являться наставники для дітей-сиріт

Наставництво - це добровільна безоплатна допомога дитині, яка живе в дитбудинку.

В Україні з'являться наставники для дітей-сиріт
Фото: most-dnepr.info

Верховна Рада запровадила інститут наставництва над дітьми-сиротами. За ухвалення законопроекту №4784 проголосували 247 депутатів за мінімально необхідних 226.

Згідно з документом, наставництво - це добровільна безкоштовна діяльність із надання дитині-сироті, яка проживає в установі для дітей, позбавлених батьківського піклування, індивідуальної підтримки і допомоги в підготовці до самостійного життя.

Наставництво здійснюється за договором, що укладається між центром соціальних служб, наставником і адміністрацією закладу для дітей-сиріт у письмовій формі. Для укладення договору потрібна згода дитини, якщо вона досягла такого віку та рівня розвитку, а також письмову згоду батьків або законних її представників.

Договір може бути укладений і без згоди дитини, але тільки в разі, якщо вона через вік або стан здоров'я не може усвідомити факт наставництва.

Наставником може бути повнолітня дієздатна особа, що уклала договір і пройшла курс підготовки за програмою Міністерства соціальної політики. Особи, позбавлені батьківських прав, які зловживають алкоголем або наркотиками, а також не мають постійного місця проживання та доходу, наставниками бути не можуть.

Наставник має право відвідувати дитину за місцем її проживання, а також запрошувати дитину в свою сім'ю у святкові та неробочі дні.

Контроль за дотриманням прав та інтересів дітей, над якими встановлено наставництво, здійснюють служби у справах дітей, центри соціальних служб і адміністрації установ для дітей-сиріт.

Нагадаємо, в чотирьох містах України з'явилися шкільні офіцери.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram