ГоловнаПолітика

Історик передбачив Україні "синайський" сценарій повернення Криму

Співробітник УІНП відкидає силові варіанти.

Історик передбачив Україні "синайський" сценарій повернення Криму
Сергей Громенко
Фото: Макс Требухов

Повернення Криму до складу України відбуватиметься за "синайським" сценарієм. 

Про це на круглому столі "16.03.2014 - другий рік псевдовесни", що його організував Інститут Горшеніна і проект Free Crimea, сказав кандидат історичних наук, співробітник Українського інституту національної пам'яті Сергій Громенко.

Він розглядає три можливі варіанти повернення півострова.

"Хорватський" сценарій передбачає, що Україна самостійно силою поверне Крим і окремі райони Донецької і Луганської областей. "Будьмо реалістами, найближчим часом такого не станеться", - зазначив він.

Другий варіант - "кувейтський". "Коли західні союзники збираються з силами і відвойовують ці території для нас. Знову-таки, будьмо реалістами, найближчим часом він нам не світить", - вважає історик.

Третій сценарій - "синайський". "Безперервний дипломатичний і економічний тиск на агресора, поки він не скаже: забирайте свою землю, тільки нормалізуємо відносини. І хоча Єгипту не вдалося відібрати Синайський півострів збройною рукою, врешті-решт міжнародний тиск на Ізраїль дозволив Синайському півострову повернутися під повний суверенітет Єгипту мирним шляхом", - заявив Громенко.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram