ГоловнаПолітика

Говорити про зміну позиції Путіна щодо ситуації в Україні передчасно, - президент Інституту Горшеніна

Найближчу добу потрібно бути готовими до всього, вважає експерт

Говорити про зміну позиції Путіна щодо ситуації в Україні передчасно, - президент Інституту Горшеніна
Фото: Макс Левин

Президент Росії Володимир Путін побоюється внутрішньої дестабілізації і спроби України повернути Крим.

Про це заявив президент Інституту Горшеніна, коментуючи сьогоднішній виступ Володимира Путіна на Раді безпеки РФ.

"Перше, що звертає на себе увагу, - надзвичайність Радбезу РФ. Раз є надзвичайність, значить, є якісь загрози національній безпеці Росії, - сказав Вадим Омельченко. - Аналізуючи доступну публічну частину матеріалів заходу, можна припустити, що президент РФ вважає актуальними щонайменше дві загрози.

Перша - це ймовірна наступальна операція НАТО та українських Збройних Сил у Криму.

Друга - якась внутрішня загроза конституційному ладу Російської Федерації, внутрішня дестабілізація, спровокована зовнішніми силами".

За словами президента Інституту Горшеніна, примітно, що під час засідання Радбезу РФ публічно не обговорювалася загроза санкцій, хоча самі санкції Путін згадав у досить цікавому контексті: "Вони хочуть, щоб ми змирилися зі знищенням етнічно близької нам частини населення України. І якщо ми з цим не змиримося, проти нас застосують санкції".

"Схоже, що президент РФ справді вірить у те, що хтось дійсно планує знищення людей за етнічною ознакою в Україні", - підкреслив Вадим Омельченко.

"Якщо коротко, висновки такі: говорити про зміну позиції президента РФ щодо ситуації в Україні передчасно. Позиція не змінилася. Моніторинг російських ЗМІ показує, що в останні дні педалюються два основних рефрени: "Україна знищує мирне населення на Сході" і "українська влада винна в трагедії з малайзійським лайнером і не контролює обстановку на сході країни". Можна припустити, що створюється певний інформаційний фон для якихось дій. Яких саме - покаже найближча доба. Треба бути готовими до всього", - сказав Вадим Омельченко.

"Утім, достатніх аргументів на користь реальності цих загроз - знову таки, виходячи з аналізу доступних матеріалів у публічній частині заходу, - він не навів", - резюмував експерт.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram